- hirdetés -

A finom őszi gyümölcsöket, a szilvát, a szőlőt, a körtét nagy szeretettel fogyasztják a darazsak, de még egy egyszerű kerti sütögetésnél vagy egy teraszon elfogyasztott ebédnél is el tudják rontani jelenlétükkel a jóízű csipegetés és a közösen töltött percek élményét. Idén ősszel különösen sok van belőlük, ezért is jártunk utána, mi a teendő abban az esetben, ha egy darázs megcsípi gyermekünket.

– Általánosságban elmondható a csípésekről, hogy személyenként eltérő reakciót váltanak ki – kezdte rovatunk szakértője, Kinyóné Pável Éva védőnő. – Ha a darázscsípés helyén egy enyhe, viszkető duzzanat keletkezik, a legjobb gyógymód a vizes borogatás vagy a jegelés (ha nincs jégzselé, tökéletesen megteszi a fagyasztott borsó is). Ha a viszketés nem akar múlni, használjuk a gyógyszertárban kapható, ősidők óta bevált fehér színű rázókeveréket, mely már egy éves kor alatt is alkalmazható. Ha nagyon erős a kicsi fájdalma, akkor a szülő – belátása szerint – fájdalomcsillapítóval is enyhítheti azt.

Forrás: pixabay.com

A védőnő tapasztalatai alapján elmondta, nagyon sok anyuka túlzott aggodalmat érez, ha darázs- vagy méhecske csípi meg gyermekét. Ez sajnos óhatatlan, elkerülhetetlen. Fontos azonban, hogy egy ilyen eset után higgadtak maradjunk, és figyeljük a gyermek testén esetlegesen megjelenő komolyabb tüneteket, melyek nagyobb problémára utalnak.

– Ha a csípést követően gyorsan, néhány percen belül duzzanat jelenik meg a gyermek szájában vagy a szeme körül, vagy ha az egész testén kiütések keletkeznek, esetleg ha nyelési nehezítettséget tapasztalunk, azonnal vigyük őt orvoshoz! Ugyanez a teendő, amennyiben a gyermek sápadt lesz, megy a hasa, hányni kezd vagy erősen szédül. Ezek az allergiás reakciók azonnali orvosi beavatkozást igényelnek, úgyhogy vigyük a sürgősségi osztályra! – emelte ki.

A védőnő hozzátette, ha a gyermeket „rossz helyen”, azaz az arcán, a fején vagy a légút környékén éri a csípés, szintén érdemes orvoshoz vinni még abban az esetben is, ha nem jelentkeznek a fentebb felsorolt súlyosabb tünetek.

Hangya-, bolha- és szúnyogcsípés esetén

Amennyiben más rovar, hangya, bolha vagy szúnyog csípi meg a gyermeket, a kellemetlen, viszkető érzést szintén a cink rázókeverékkel tudjuk a leghatékonyabban enyhíteni.

Kinyóné Pável Éva védőnő

– Emellett a legtöbb, amit tehetünk, hogy odafigyelünk a higiéniára. A gyermek úgyis vakarni fogja a csípés helyét, hiába kérjük meg rá, hogy ne tegye, még nincs benne ennyi önkontroll. Egy idő után ez a bőrfelület kisebesedik, ezért nagyon fontos, hogy a gyerkőcnek mindig legyen tiszta a kis keze és a körme! A kivérzett seb könnyen elfertőződhet, ilyen esetben a hegesedés maradandó nyomokat is okozhat. Vágjuk rövidre a kicsi körmét és gyakran mossuk meg a kezét, hogy ne kerülhessen sok bacilus a sebbe! – emelte ki Kinyóné Pável Éva.

A védőnő hozzátette, ahol háziállat van, ügyeljünk annak rendszeres gondozására! Fürdessük, ápoljuk a kis kedvencet, és tegyünk rá bolhanyakörvet, így elkerülhetjük, hogy a gyermekünkre is átköltözzön néhány vérszívó. Ha mégis bolhacsípéseket találunk a kicsin, öltöztessük át, magas hőmérsékleten mossa ki a ruháját, az ágyneműjét, és porszívózzuk ki az ágyat!

Forrás: pixabay.com

– Igaz, kullancsokkal idén valószínűleg már nem találkozunk, viszont van egy fontos teendő, melyet erre az időszakra kell a szülőknek betervezniük. A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltást november és március között érdemes felvenni, az immunizálást ugyanis a szezon előtt kell elkezdeni! A kullancsencephalitis ellen többféle vakcina is létezik. Igény esetén érdeklődjön a gyermekorvososánál! – zárta gondolatait a védőnő.

Kiemelt kép: pixabay.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.