- hirdetés -

Korszerű ismeretek a védőnői gondozásban” címmel tartottak szakmai továbbképzést a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben. Az eseményen az orosházi kórházhoz tartozó járások védőnői vettek részt azzal a céllal, hogy az előadások után a legkorszerűbb ismereteket adhassák át a családok számára.

Az országban jelenleg körülbelül 5300 szakember tevékenykedik, ebből Békés megyében 160-170 védőnő dolgozik aktívan. Ők látják el a teljes lakosság számára a várandósgondozást, valamint hét éves korig a kisgyermek gondozást. Madarász Boglárka, városi kollegális védőnői mentor elmondta, már több mint 100 éves múltra tekint vissza ez a szerteágazó hivatás.

– Az elmúlt évtizedekben folyamatos kihívásoknak van kitéve a védőnői hivatás. Nagyon sokrétű ismeretekre van szüksége ma annak, aki védőnő szeretne lenni. Nem csak az egészségügyi, szociális, jogi tudással kell rendelkeznie, hanem nagy fokú empátiával kell a családok felé fordulnia – mondta a szakember.

Az esemény kezdetén Dr. Duray Gergő, a kórház főigazgatója köszöntötte a résztvevőket. Az intézményvezető kiemelte, nagy örömmel fogadta, hogy területi és megyei szinten is kialakult egy védőnői hálózat.

– Nagyon fontosnak tartom, hogy az alapellátás és a szakellátás közelebb kerüljenek egymáshoz. A szakrendelőnk földszintjén helyezkedik el a központi védőnői szolgálat. Emellett házi gyermekorvosi rendelőket, valamint itt alakítottak ki egy terhes tanácsadói részt is. Egy egységben, egy helyen tudjuk működtetni ezeket az egységeket, amely így egy kényelmes megoldást nyújt a lakosság számára – emelte ki Dr. Duray Gergő, intézményvezető.

A szakmai napon a védőnők a szoptatás jelentőségéről, a méhen belüli és a csecsemőkori mozgásfejlődésről, a magyarországi gyermekjogokról és a védőnők jogi kötelezettségeiről, a szülői kötődés kialakulásáról és fajtáiról, valamint a csecsemőkori szájápolásról hallgathattak előadásokat a hozzáértő szakemberektől. Az esemény célja, hogy a védőnők a legkorszerűbb ismeretekkel rendelkezzenek a mindennapi munkájuk során, és ezt a tudást adhassák át a családoknak is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.