- hirdetés -

100 születésnapját ünnepelte a napokban Kovács Lajos, azaz Lajos bácsi, akit kedves szavakkal, ajándékcsomaggal és tortával is köszöntöttek az elmúlt napokban az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában. Február 16-án Dávid Zoltán polgármester is meglátogatta őt, hogy megajándékozza.

Összeénekelték egymást

Kovács Lajos Orosházán született, 1924. január 17-én. Édesapja molnárként, édesanyja háztartásbeliként vállalt munkát, a három testvér közül ő volt a legidősebb. Hat elemit, majd ipari iskolát végzett, cserépkályhásként, később kőművesként dolgozott. Ezt követően Budapesten végezte el a műszaki tanárképzőt, később pedig ebben a munkakörben helyezkedett el. Feleségével való megismerkedése is különleges volt, hiszen 1949-es találkozásuk alkalmával egy kórusban énekeltek.

– Összeénekeltük egymást – ahogy fogalmazott. Egészen 70 évig, felesége haláláig éltek szeretetben. A zene az egész életüket végigkísérte, amit két fiuknak is igyekeztek továbbadni. Lajos és László is megtanult hangszeren játszani, többször is előfordult, hogy az egész család együtt zenélt. Közben Orosházán kívül is megtalálta a számításait, 1950-ben Makón, egy évvel később pedig Szegeden dolgozott, betegségét követően azonban Mezőhegyesen vállalt munkáját követően hazatért és nyugdíjazásáig szülővárosában vállalt munkát.

Az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában lakó Lajos bácsit sokan szeretik. A múlt héten is többen felköszöntötték centenáriumi évfordulója alkalmából, február 16-án pedig Dávid Zoltán polgármester látogatta meg a 100 éves férfit az Ezüst Fenyő Idősek Otthonában, ahol régi ismerősökként köszöntötték egymást.

Sokaknak segített hosszú élete során

– Sokat megélt, rengeteg élettapasztalattal rendelkező ember Lajos bácsi, akik sokaknak segített hosszú élete során. Számomra azért is külön megtisztelő, hogy most meglátogathattam, mert régi családi barátunkat tisztelhetem benne, annak idején egy kis melléképületet is tervezett nekünk – mondta el a polgármester, majd Orosházáról szóló könyveket és ajándékokat nyújtott át Kovács Lajosnak.

És hogy Lajos bácsi szerint mi lehet a hosszú élet titka? Mint mondta, nem tudja biztosan, de néhány érdekességet megosztott velünk. Ugyan a jó borokat mindig szerette élete során, de ezen kívül egyáltalán nem fogyasztott alkoholt és nem is dohányzott. Munkájához mindig szeretettel állt, és mint mondta, nyugdíjazását követően sem tudta sokáig abbahagyni, csak akkor, mielőtt az Ezüst Fenyő lakója lett. Régen sokat mozgott és bár ma már a térdei nem a régiek, ez nem gátolja meg abban, hogy ne boldogan élje az életét. Jól érzi magát az idősek otthonában, pozitív szemléletét pedig igyekszik a többieknek is tovább adni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.