- hirdetés -

Javában februárt írunk és ez a szenvedélyes horgászok számára talán a legrosszabb és leghosszabb hónap. A békés halas felszerelések ilyenkor már a legtöbb helyen régóta pihennek, ráadásul itt vannak az évi első fajlagos tilalmak is. A horgászokmányok megújítása mostanság a legfőbb teendő.

Február elsejével érvényességüket vesztették a 2023-ra kiváltott horgászengedélyek, a fogási naplókat pedig február végéig (02.28.) kell leadni. Amilyen egyszerűnek tűnik ez a feladat, olyan sok hibát vétenek a horgászok ennél a pontnál. A Kedvenc Sporthorgász Egyesület alelnökét, Vígh Mihályt kértük, hogy mutassa be a leggyakoribbakat.

Az egyik gyakran előforduló hiba, hogy a napok száma nincs összesítve (Fotó: CSJ.)

– Vannak tipikus hibák. Sokan felejtik el, hogy a naptár résznél (a 8-9. oldalon) a horgászattal töltött napok számát is összesíteni kell és a lap alsó sarkába be kell írni. A vízterületenként és halfajonkénti összesítést általában megcsinálják a horgászok, de az összes vízterületet egybevéve, az összfogás beírása a 42. oldal legalsó sorába már sokszor elmarad. Szintén tipikus hiba, hogy a vízterületek elnevezésénél nem a területi engedélyben feltüntetett név szerepel, ráadásul a víztér kód sincs beírva. Például az, hogy “Homokbánya” (ráadásul víztér kód nélkül) nem beazonosítható. Használjuk mindig a különböző vizek területi engedélyben szereplő elnevezését, a víztér kódot pedig minden esetben végig ki kell írni, mert a rendszer csak úgy tudja beazonosítani. Itt a horgászboltban a fogási naplók leadásánál átnézzük persze és javítjuk, pótoljuk, ha kell, hisz senkinek sem hiányzik a következő engedély váltásakor a hiányosan leadott fogási napló miatti 5000 Ft-os pluszkiadás – összegezte Vígh Mihály.

A leadáskor persze átnézik és ha kell pótolják a hiányosságot (Fotó: CSJ.)

Ugyancsak az ez évi engedély kiváltásánál történik a lejárt horgászkártyák megújítása is. A 2018. és 2019. években kiváltott horgászkártyák érvényességi ideje 2024. január 31-én lejárt. Ez a tény több, mint 460 ezer horgászt érint országszerte. A horgászok a horgászkártya megújításával, az adataik ellenőrzését követően megerősítik majd a nyilvántartásba vételüket és ezt követően a következő 5 évben is jogosulttá válhatnak az állami horgászjegy, fogási napló és területi jegyek kiváltására. A horgászkártya megújítása két módon történhet. Közvetlenül a horgász által online, vagy segítséggel bármely állami horgászjegyet forgalmazó értékesítési ponton. Ha ez utóbbit választjuk, akkor a horgász helyett az értékesítési ponton lévő ügyintézők végzik el a HORINFO szakrendszerben a horgászkártya megújítását, melyet aztán később postai úton kapnak kézhez. A horgászkártya megújítása 2200 forinttal növeli az idei engedély költségét.

A február beköszöntével itt az első fajlagos fogási tilalom is. Megkezdődött a csuka ívási időszaka, így február 1-től március 31-ig nem szabad csukát fogni, illetve az esetlegesen megfogott halat kíméletes horogszabadítás után azonnal vissza kell helyezni a vízbe.

A fogási napló leadási határidejét és a tilalmi időket is érdemes tehát figyelni. A február jó időszak a felszerelésünk átnézésére, a hiányzó dolgok pótlására, az esetleg szükségessé vált kisebb-nagyobb javítások elvégzésére. Ezzel is telik az idő és talán hamarabb is jön a tavasz, amikor aztán felkészülve mehetünk ki a partra.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.