- hirdetés -

Több, mint két évtizedes hagyomány a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban, hogy minden évben, jeles alkalmakhoz kötődve, tematikus játszóházba hívják a gyerekeket. Mostanság mi lehetne erre jobb alkalom, mint a farsang.

A gyermekkönyvtári játszóházak alkalmával általában ki lehetne tenni a „minden jegy elkelt” táblát az ajtóra. (Van persze néha kivétel, ha például a játszóházzal egy időpontban vannak az iskolai farsangok, de épp ezek a kivételek erősítik a szabályt.) Pillanatnyi kétségünk sem lehet affelől, hogy ez a töretlen népszerűség nem csak a kreatív gyerekek alkotásvágyára vezethető vissza. Legalább akkora szerepe van a telt házakban a könyvtárosok szakértelmének, rátermettségének, segítőkészségének, kedvességének.

fotó: Nagy Kristóf

Ez alkalommal Hagymásiné Lazanyecz Anikó gyermekkönyvtáros avatott be minket a játszóház tematikájába.

– Mi is elbúcsúztatjuk a telet. Nem rémísztő álarcokkal tesszük ezt, mint a busójáráson, hanem inkább vidám, vicces, szép álarcokkal. Készíthetnek ezen a délutánon a gyerekek a Velencei karnevál álarcait mintázó szemüveget, némi csillámpapír segítségével. Lehet készíteni macskaálarcot, unikornis álarcot. Ezeket mind papírból, de az egyiket festeni kell, a másikat ragasztani. Van ezeken kívül zsonglőr bohóc figuránk, illetve a kisebbeknek billegős, színezős bohócunk is. Ezt készítik a gyerekek, mi pedig segítünk, amiben kell. Mindig úgy hirdetjük meg ezeket a játszóházakat, hogy szívesen látott vendégeink nemcsak a gyerekek, de a velük érkező szülők, nagyszülők is – foglalta össze a gyermekkönyvtáros.

Péntek délután végül a telt ház elmaradt, de aki eljött, az egy jót tudott játszva alkotni és kellemesen tölthette az időt háromtól hatig a gyermekkönyvtárban.

fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.