- hirdetés -

KÉP-MÁS: Mi is értéket teremtünk – ezt a címet viseli a Harmónia Klub és Fordulat Klub ellátottainak képzőművészeti kiállítása.

A vártnál is többen voltak kíváncsiak a két klub művészeti csoportjának kiállítására. A Petőfi Művelődési Központ aulájában kerültek a nagyközönség elő a pszichiátriai és szenvedélybetegek alkotásai. „Ilyesfajta kezdeményezés még nem volt a klub életében” – fogalmazott Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ igazgatója, majd hozzátette, a város lakosságának látnia kell, hogy a pszichiátriai és szenvedélybetegek is képesek az értékteremtésre.

Antal László önkormányzati képviselő méltató beszéde után köszöntötte az intézményvezető a megjelenteket. Szavain érezhető volt a meghatottság.

– Rendkívüli büszkeséggel tölt el, hogy bejelenthetem Önöknek, a Harmónia Klub és a Fordulat Klub közössége olyan tehetséges és kreatív emberekből áll, akik egyedülálló alkotásaikkal képesek megtölteni ezt a tágas kiállítótermet. Úgy érzem, ennek a kiállításnak lélekemelő hangulata van. Azt közvetíti felénk, hogy a tehetség nem ismer korlátokat, és az alkotó klubtagok érdemesek az elismerésünkre, a csodálatunkra – fogalmazott Bogárné Kiss Ildikó.

Fantasztikus fotókat, különleges festményeket és grafikákat láthattak a megjelentek. A paravánon versek is szerepetek, az arra érdemeseket Nagy Róbert színművész, a Békéscsabai Jókai Színház tagja tolmácsolta a közönség számára. Nagy lépés ez a két klub életében, hisz hasonló, városi szintű megmutatkozásra eddig még nem kaptak esélyt.

– Ez egy lehetőség, mely által többen megismerik az alkotásokat, és velük együtt magukat az alkotókat – fogalmazott Szabó Szilvia, a klubok szakmai koordinátora. – Igaz, minden évben van egy nyílt napunk, az Egy nap az elfogadásért, de viszonylag kevesen mernek bejönni hozzánk, a Kettőssánc téren található intézményünkbe. Itt viszont, a művelődési központban sokkal többen megcsodálhatják a kiállított munkákat, amelyeket véleményem szerint valóban érdemes szemügyre venni.

Különös figyelmet érdemelnek a porték, melyek egymás mellett sorakoznak fel az egyik paravánon. A klubok művészeti csoportja alkotta ezeket a grafikákat Balogh-Csorba Viktória terápiás munkatárs segítségével. Egy év alatt értek el ilyen magas szintre az ellátottak. Fejlődésük lenyűgöző.

– Néhány éve elsajátítottam a jobb agyféltekés rajzolás technikáját, és mikor a klubban kezdtem dolgozni, arra gondoltam, átadom az ellátottaknak ezt a tudást. Heti egy alkalommal ültünk össze tanulni, alkotni, egy éven át folyt a közös munka, amit nagyon élveztek a tagok is, és én is. Az eredmény lenyűgöző, mindenfelől ez a véleményt halljuk, én viszont egyáltalán nem voltam meglepve a teljesítményükön. Tudtam, hogy még ezt is ki lehet hozni belőlük. Most itt állunk rettenetesen izgatottan és hihetetlenül nagy boldogsággal a szívünkben. Ha most végignézek az alkotókon, látom rajtuk az elégedettséget. Én is mérhetetlenül büszke vagyok rájuk. Jó érzés, hogy együtt, közösen eljutottunk idáig – fogalmazott Balogh-Csorba Viktória.

A megnyitóbeszédek és a versek tolmácsolása után a Harmónia Klub és Fordulat Klub Rongyláb Tánccsoportjának tagjai álltak „színpadra”, akik egy szép rumbát mutattak be közönségüknek.

Ne szomorkodjon, aki lemaradt a február 8-ai megnyitóról, ugyanis az ellátottak alkotásaiból nyílt kiállítás február 15-éig még megtekinthető a művelődési központban.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.