- hirdetés -

Immár hetedik éve segít átlendülni a nehézségeken a pszichiátriai- és a szenvedélybetegséggel küzdőknek a Harmónia és Fordulat Klub. 2016-ban tartották meg először az Egy nap az elfogadásért nevet viselő programjukat, mely az évek során hagyománnyá nőtte ki magát. Nem volt ez másként idén sem, augusztus 26-án többek között előadással, kiállítással, koncerttel várták a vendégeket és az érdeklődőket.

– 2014 augusztusában nyílt meg a Harmónia és Fordulat Klub az ellátottaknak, pszichiátriai- és szenvedélybetegek részére. Az első ilyen rendezvényt 2016-ban szerveztük, sajnos tavaly a járvány miatt elmaradt. Idén azonban újult erővel vágtunk bele, hiszen ezúttal egy pályázat keretében tudtuk megvalósítani az eseményt, a hajléktalanszállóval közösen összefogva – ismertette a részleteket az intézmény szakmai koordinátora, Szabó Szilvia.

Mint mondta, a program célja az ellátottak elfogadtatása, melyet ezúttal története során először nyilvános rendezvényként tarthattak meg. Míg a korábbi években inkább meghívottak érkeztek, addig augusztus 16-án délelőtt bárki betérhetett a Kettőssánctéren található intézményhez, aki érdeklődik az ellátás iránt vagy szeretné megismerni az ellátottakat, a Harmónia és Fordulat Klub munkáját.

Egy kis kiállítást is megtekinthettek a rendezvény részeként (Fotó: Kovács Lajos)

Köszöntő beszédében Bogárné Kiss Ildikó, az Egységes Szociális Központ vezetője elmondta, az előítélet csökkentésének alapja a megismerés, ami után jó eséllyel kialakulhat az elfogadás, a tolerancia. Minden résztvevőt arra biztatott, hogy érezze, fontos a gyógyulásuk és az élethelyzetük javítása.

– Sokszor hallunk arról, hogy el kell fogadni embertársainkat, kizárva az életünkből az előítéletet. Sokan és sokféleképpen beszélnek a témáról, de véleményem szerint az ügy jobbítása, a jelenlegi helyzet javítása kizárólag valódi cselekvés és tenni akarás alapján lehetséges – hangsúlyozta.

Előadás is elhangzott a programon (Fotó: Kovács Lajos)

Az intézmény ellátottjai is készültek egy mesés előadással, de az általuk készített alkotásokat, például festményeket, maketteket is megtekinthették a látogatók, csakúgy, mint versenyeken elért serlegeiket, trófeáikat. A folyosón emellett dr. Abonyi Etelka és a Fehér Kígyó Gyógyszertár jóvoltából egy testtömeg és testzsírmérő gépet is kipróbálhattak az érdeklődők. A rendezvény ezt követően a Mi-Értünk Egyesület munkatársának, Raffainé Balogh Emesének az előadásával folytatódott. Végül a rendezvény második felében a Mixer zenekar gondoskodott a jó hangulatról.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.