- hirdetés -

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2023/2024-es tanévre is meghirdette a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt. Az orosházi megmérettetést a hagyományoknak megfelelően a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban rendezték meg csütörtök délután.

Négy településről hét általános iskola tizenkét diákja gyülekezett csütörtök délután a Justh Zsigmond Városi Könyvtár gyermekkönyvtárában. Az orosházi iskolák mellett Nagyszénásról, Gerendásról és Csanádapácáról érkeztek versenyzők. Buzai Csaba igazgató elmondta, hogy több, mint húsz éve adnak helyet a versenynek a könyvtár falai között és örömmel teszik, hisz nekik is szívügyük anyanyelvünk ápolása.

A háromtagú zsűri sok szempontból figyelte a produkciókat (Fotó: Nagy Kristóf)

– A versenyen, a hagyományoknak megfelelően az általános iskolák 5-6. illetve 7-8. osztályosai mérettethetik meg magukat. A mai területi fordulóról a nagyobbak közt legjobbnak bizonyuló tanuló vehet részt az országos versenyen – tájékoztatott a könyvtárigazgató.

A gyerekeknek egy központilag kiválasztott szöveget és a magukkal hozott szabadon választott szöveget kellett felolvasni, a Palotás-Rózsa Diána, Csányiné Kádár Tünde, Szokodi László alkotta zsűri pedig figyelt jegyzetelt és értékelt. Előbb a „kicsik”, utánuk pedig a nagyobbak birkózhattak meg a kötelező és a szabadon választott szöveggel. Palotás-Rózsa Diána, a GYSZC Kossuth Lajos Technikum Szakképző Iskola és Kollégium igazgatóhelyettese, a zsűri elnöke elmondta, sok dologra kellett figyelniük.

A versenyzők mindössze négy percig ismerkedhettek a kötelező szöveggel (Fotó: Nagy Kristóf)

– Vannak konkrét szempontjaink. Szövegértés, szöveghűség, természetes beszéd, hangsúly, hanglejtés. Figyeljük, hogy az írásjeleket mennyire veszik figyelembe, milyen és mennyi szünetet tartanak. A szabadon választott és a kötelező szöveg olvasásakor kapott pontokat összesítjük és ez adja a versenyző eredményét. A tapasztalat az, hogy ügyes, szépen beszélő gyerekek érkeznek minden évben, köszönhetően a szülők és a felkészítő tanárok munkájának – avatott be a zsűrielnök.

Eredmények:
5-6. osztály:
1. Kulcsár Tibor Botond (felkészítő tanára: Vígh Zsanett) Táncsics Mihály Gimnázium
2. Csatlós Milán (felkészítő tanára: Bogdánffy-Szőke Anett) Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola
3. Vass Zalán (felkészítő tanára: Aminné Móricz Márta) Vörösmarty Mihály Általános Iskola

7-8. osztály:
1. Szöllősi Konrád (felkészítő tanára: Verasztóné Kiss Gabriella) Orosházi Református Két tanítási Nyelvű Általános Iskola
2. Bíró Tamara (felkészítő tanára: Oláh Rita) Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium
3. Cseh Pálma Krisztina (felkészítő tanára: Kunstár Hajnalka) Nagyszénási Czabán Samu Általános Iskola

Továbbjutott a regionális fordulóba: Szöllősi Konrád.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.