- hirdetés -

Egy közösségi média zárt csoportjában talált rá azokra a régi fotókra, képeslapokra és levelekre Földi István és felesége, melyeket ezután az orosháziakkal is szeretett volna megosztani. A házaspár tagjai Csengőd helytörténészeiként fontosnak tartották, hogy az érdekes dokumentumokról tudomást szerezzen a város is, ahonnan ezek származnak, így egyre több és több kép volt látható az Orosházi fotók csoportjában.

Helytörténészként több Facebook csoportnak is tagja Földi István és felesége, Hegyi Barbara. Magángyűjteményükben számtalan érdekesség található meg, képeslapok, I. és II. világháborús katonai fotók. A csengődi pár már több éve figyelt fel arra, hogy egy bizonyos oldalra rengeteg, Orosházáról származó dokumentumot töltenek fel, István pedig bosszankodva, hogy mindezt ilyen kevés orosházi láthatja feltöltötte őket egy helyi csoportba.

– Mindig nagyon sok orosházi katonai anyagot, egyéb fotókat, képeslapokat láttam egy papírrégiségekkel foglalkozó csoportban. Szerettem volna, hogyha ezeket többen is látják, legfőképp az orosháziak. Végül egy nagyon szép iskolai képet látva jutott eszembe, hogy rákeresek, van-e orosházi csoport, ahol megoszthatnám ezeket – mondta Földi István. – Így találtam rá az Orosházi fotók oldalára, ahová sorban fel is töltöttem a képeket. Gondoltam, hátha látja valaki, akit érdekel, esetleg egy orosházi gyűjtő, aki szeretné megszerezni őket, hiszen nagyszerű állapotban vannak – emelte ki a helytörténész.

Mint mondta, Orosházáról mindig rengeteg fotóval találkozott, a megosztás után pedig volt olyan ember, aki ráírt, dédmamája húgának levelezését találta meg a helytörténész. Földi István elárulta, mivel a Nagy-Magyarország idején óriási volt a postaforgalom, így még Ausztriából is rengeteg dokumentum kerül elő. Csengődi gyűjteményébe például egy alkalommal a grazi piacról kapott új képeslapokat.

– Orosházának óriási nyoma van ebben a tekintetben, még ma is nagy mennyiségben találni ilyen fotókat. Mivel elég nagy város, nem is csoda, hogy ennyi dokumentum került ki onnan és mivel én elkötelezettje vagyok a hivatásomnak, és szívvel-lélekkel csinálom, így zavart, hogy ezt a rengeteg emléket nem láthatják többen – mondta Földi István.

Az Orosházi fotók csoportjában egyébként rendkívül pozitívan fogadták a csengődi helytörténész által megosztott képeket. Interjúnk végén Földi István hangsúlyozta, vigyázzon mindenki jobban ezekre az értékekre, hogy Orosházán maradjanak, ne repüljenek szét szerte a világban.

Fotók: Papírrégiségek és egyebek

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.