- hirdetés -

A 2024-es választások során az egyes településeken nemzetiségi önkormányzati képviselők választását is ki kell tűzni. Mindezt akkor kell lebonyolítani, ha az adott városban, nagyközségben és községben a legutolsó népszámláláson elért egy bizonyos szintet a nemzetiséghez tartozó személyek száma.

Települési és területi nemzetiségi önkormányzati képviselők választását is ki kell tűzni a 2024-es választások során. Dr. Burai Mihály, a város jegyzője tájékoztatott az ezzel kapcsolatos tudnivalókról.

– Amennyiben a legutóbbi népszámlálás során az adott nemzetiséghez tartozó személyek száma elérte legalább a 25 főt, ha több, mint 20 főt, és az adott nemzetiségi önkormányzat már az előző választásokat követően megalakult. A területi nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választását ki kell tűzni, ha a vármegyében kitűzött települési nemzetiségi önkormányzati választások száma legalább tíz – ismertette a legfontosabbakat a jegyző.

A települési és területi választások mellett az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választásáról az alábbiakat kell tudni:

  1. választópolgár az, aki adott nemzetiségi névjegyzékben szerepel
  2. nemzetiségi szervezet állíthat jelöltet, nincs lehetőség független jelöltként való indulásra
  3. két vagy több nemzetiségi szervezet közös jelöltet is állíthat

Amennyiben települési nemzetiségi önkormányzati képviselőt szeretnénk jelölni, úgy ehhez a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges.

– Képviselők azok a jelöltek lesznek, akik az eredményes választáson a megválasztható képviselők száma szerinti legtöbb szavazatot kapják – emelte ki dr. Burai Mihály, majd hozzátette, szavazategyenlőség esetén sorsolással kell megállapítani, hogy a jelöltek közül ki szerez mandátumot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.