- hirdetés -

Orosházi és nagyszénási ruhák, kiegészítők, fátyollal keretezett képek is szerepelnek a Magyar Nemzeti Múzeum Magyar Menyasszony kiállításán, melyet még tavaly, december 14-én nyitottak meg. A tárlaton keresztül az elmúlt 500 évre tekintenek vissza, azon belül is a nők helyzetére, személyes történeteikre, mindezt pedig a házasságaik bemutatásán keresztül.

Még tavaly májusban adtunk hírt arról, hogy Nagy Lajos és felesége nagyszerű helytörténeti gyűjteménye esküvői relikviákkal bővült, melyre nem sokkal később a Magyar Nemzeti Múzeum egy munkatársa is felfigyelt.

– Sonkolyos Sándor barátunk megemlítette, hogy van egy régi képe a szüleiről a padláson. Mi rögtön megkértük rá, hogy hozza le nekünk. Egy vastag keretben van az ifjúpár képe középen, fölötte egy koszorú, körülötte pedig a menyasszonyi fátyol. Megláttuk a képet és rögtön eszünkbe jutott, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum nemrég indította el a Magyar Menyasszony oldalát, ahová fel is tettük a fotót. Rögtön jött is az érdeklődés – mesélte akkor a házaspár.

A múzeum Nagyszénásról három képet vitt el, Orosházáról pedig két család ajánlotta fel régi fotóit, valamint egy menyasszonyi ruha és a hozzátartozó cipő is bekerült a kiállításra szánt tárgyak közé. Mindemellett persze az ország számos pontjáról érkeztek még felajánlások, hogy teljes legyen a tárlat anyaga, valamint Mária királyné Nagy Lajossal kötött 1522-es esküvője során viselt ruháját is megtekintheti az, aki ellátogat Budapestre.

– Ahhoz, hogy ma a nők esküvőjük tudatos, ünnepelt szereplői lehessenek, rengeteg gazdasági, társadalmi, politikai, mentalitásbéli átalakulásnak és tudományos fejlődésnek kellett végbe mennie, nem beszélve a nők egyenjogúsági küzdelmének eredményeiről. A kiállítás ezt mutatja be, és több száz év házasságtörténetén túl társadalom- és nőtörténet is egyben – írják a magyarmenyasszony.hu oldalon, ahol – aki elég figyelmes –, több orosházi menyasszony képét is észre veheti az online tartalom képei között.

A kiállítás december 14-én nyitott, és egészen augusztus 25-ig lehet megtekinteni a Magyar Nemzeti Múzeumban keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Kiemelt kép: Szekán Rebeka/Magyar Nemzeti Múzeum

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.