- hirdetés -

Porcelán, műanyag, tűzzománc, ólom, plüss – sokféle kakas díszíti Labádi Sándor házát Kakasszéken. A férfi 60. születésnapjára kapta meg gyűjteménye első darabját, egy szélkakast. Akkor úgy gondolta nem is lesz több, de tizenkét évvel később már négyszáz darab ilyen-olyan kakasa van és nem is szeretne leállni a színes madarak gyűjtésével.

Az üveggyárban, a rendőrségnél és a határőrségnél is mint sofőr dolgozott Labádi Sándor. Negyvenhét év munkaviszony, és 4 millió balesetmentes kilométer után aztán 60 évesen nyugdíjba ment. Ekkor kapta meg gyűjteménye első darabját, egy szélkakast, ami a mai napig díszíti udvarát, ahol még azt is kukorékolás jelzi, ha vendég érkezik a házhoz.

– A kapott szélkakas kiegészült előbb egy kerékkel, amire a bővülő gyűjteményem darabjait is elhelyeztem. Akkor azt mondtam, nem lesz több, de később ez is tetszett, az is jól nézett ki, végül pedig egyre több polc kellett a házba. A biciklizés mellett ez lett a hobbim – mesélte Labádi Sándor – Kakasszéki vagyok, és ha már ez neve, akkor úgy gondoltam kakast kell gyűjteni. Tizenkét év alatt végül 400 különféle kakast sikerült beszerezni, volt amit piacról, de Amerikából, Ausztriából, Németországból és Horvátországból is vannak darabok – sorolta Sándor, akit gyakran csak „Kakasosként” emlegetnek ismerősei.

A gyűjtemény részét képezi a koronavírus alatt használt szájmaszkok is, Sándornak kakas, míg feleségének tyúk díszítette a védőeszközt. Néhány darabnak igen különleges története van, az egyik falon lévő kendőt például egy osztálytalálkozó alkalmával szúrta ki, ezzel voltak letakarva a pogácsák. Sándor nem tétovázott sokáig, gyorsan lekapta róla és a tulajdonostól engedélyt kérve tovább gyarapította gyűjteményét.

– Amikor aztán le kell őket porolni leülök egy kisszékre, leszedegetem őket és 1-2 óra alatt mindet letakarítom. Amelyik rossz állapotban érkezik azt fel is újítom, hogy ismét szép legyen. Nagyon nincs olyan, amit ki tudnék emelni, mindegyik egyformán kedves nekem – árulta el – Kakasfesztiválokra is járok, ahol a gyűjtemény egy részét kiállítom. Legutóbb például Sándorfalva polgármestere érkezett az udvarba, de akkor még nem tudtam, hogy ő az. Szeretett volna egy képet a szélkakassal, majd miután megmutattam neki az egész gyűjteményt, megkért, hogy állítsak ki néhányat a Sándorfalva 100. évfordulójára rendezett ünnepségen is – mondta Labádi Sándor.

Gyűjteményének komolyságát jelzi az is, hogy a francia elnök, Emmanuel Macron nevében egy oklevelet is kapott az Arany Kakas díjjal, melyet a francia és magyar nép kakasimádatának elmélyítése érdekében végzett kimagasló munkájáért kapott. Egyre többen mennek, érdeklődnek is a kakasos gyűjtemény iránt. A közeli kórház betegei is szívesen sétálnak arra, Labádi Sándor pedig örömmel mutatja meg nekik az összes madarat, amit az évek alatt szerzett.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.