- hirdetés -

2024-ben is az uniós tagállamok polgárai választhatják meg képviselőiket az európai parlamenti választásokon. Az Európai Parlament tagjainak feladata, hogy egész Európa szinten képviseljék az unióban élő emberek érdekeit. A választásokat öt évente írják ki, a következőt június 6-a és 9-e között tartják.

A választások lebonyolítása minden esetben az egyes országok feladata, azonban közös alapelveken fekszik. Ilyen például, hogy a más tagállamban lakóhellyel rendelkező uniós polgárok is szavazhatnak és indulhatnak a választáson, de csak ott, ahol élnek. Egy ember pedig csak egy országban gyakorolhatja választójogát.

– 2024-ben összesen 720 képviselőt választanak meg. Az Európai Parlament képviselőinek számát pedig még a választás előtt határozzák meg. A teljes létszám nem haladhatja meg a 750 főt, beleértve az elnököt. A képviselők jelenlegi száma 705 – ismertette dr. Burai Mihály, jegyző. – Az egyes tagállamokból megválasztott képviselők számáról is a választás előtt állapodnak meg. Eszerint egy nagyobb ország képviselője többeket képvisel, mint egy kisebb, de a minimális létszám minden esetben hat, míg a maximum 96 fő lehet – tette hozzá.

Magyarországon mindez arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A választópolgár minden esetben csak egy listán szerepelhet jelöltként, valamint csupán egy listára szavazhat. Fontos kiemelni, Magyarország ez Európai Parlament tagjainak választása során egy választókerületet alkot.

Kiemelt kép: freepik.com

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.