- hirdetés -

Az újév beköszöntésével általában az emberek megfogadnak maguknak egy-két dolgot, amit az esztendő végéig szeretnének elérni, teljesíteni. Azzal szembesülünk azonban, hogy egyre kevesebben vannak, akik ezzel foglalkoznak. Az idei városi szilveszteren sem voltak a megkérdezettek között olyanok, akik újévi fogadalmat tettek volna. Varga Alexandra pszichológus most elmondta, mi lehet ennek az oka.

Idén nem iszom több alkoholt, nem fogok dohányozni, lefogyok, jobban figyelek a családomra és magamra. Rengeteg típusú fogadalom létezik, amikor átlépünk az új esztendőbe, azonban nem sokan figyelnek már erre. Vagy azért, mert úgy gondol Varga Alexandra pszichológus elmondta, mindez azért lehet, mert sokan abba hibába esnek, hogy ezt a változást rögtön szeretnék.

– Az emberek hirtelen szeretnének gyökeres változást elérni az élet minden területén. Rövid idő alatt megszabadulni a felesleges kilóktól, előléptetést kapni, utazni, költözni és még sorolhatnám. A sok, radikálisan nagy elvárás azonban nincs összhangban a realitással, a célok gyakran megfoghatatlanok, így kevésbé lehet őket teljesíteni. Mindez csalódáshoz vezethet, ami által az önértékelés csökken – tájékoztatott a pszichológus.

Varga Alexandra éppen azért azt tanácsolja, amennyiben tettünk fogadalmat, érdemes a fokozatosságra támaszkodni. Reális, kisebb célokat megfogalmazni, vagy a célokat kisebb lépésekre bontani, hogy nagyobb legyen a sikerélmény és ne vesszen el az újévi fogadalom varázsa. Tisztázhatjuk magunkban, hogy mi az, ami motivál a cél elérésében. Ezenfelül vezethetünk egy kis „naplót” is arról, mennyit haladtunk.

– Ha mondjuk tíz kilogrammtól szeretnénk megszabadulni, állítsunk fel egy határidőt. Ehhez összegezhetjük, mire van szükség: edzésterv, felszerelés, diéta. Ki lesz a támaszunk, például egy barát, aki eljár velünk edzeni. Esetleg előtte utána fényképek készítése is sokat segíthet ennél az esetnél, hogy tartsuk a motivációt – mondta Alexandra.

Hasonlóan a többi esetben is követhetjük ezt. Dohányzás esetén leírni, egy nap mennyi szálat szívtunk el, vagy mennyivel kevesebb alkoholt fogyasztottunk egy adott hónapban. Az újévi fogadalmak hozhatnak magukkal megújulást, de ugyanúgy, mint egy év közben elhatározott lépésnél, itt is fontos a mértékletesség.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.