- hirdetés -

Egy kanadai intézet kutatói vizsgálták, milyen hatással van a fiatalokra, ha csökkentik a közösségi médián töltött időt. A felmérés során két csoportra osztották a résztvevőket, az egyik csapat ugyanannyit használta a platformokat, míg a másik csak egy órát tölthetett vele naponta. A közösségi média hatásairól és a tapasztalatokról kérdeztük Varga Alexandra pszichológust is.

A kanadai felmérés eredményei azt mutatták, a kevesebb közösségi média használat poztív hatással volt a fiatalokra, javult az önértékelésük, sokkal inkább elfogadták magukat, mint a csoport másik fele. Varga Alexandra, aki munkája során is rengeteg fiatallal találkozik elmondta, az átlag naponta 3-5 órát tölt a közösségi média felületeken, legyen az Instagram, Facebook vagy TikTok. Hozzátette, ez persze rengeteg dologtól függ, kortól, családi háttértől, és az iskolán kívüli elfoglaltságok számától.

– A közösségi média már a mindennapi életünk része, nem is lehetne elhatárolódni tőle és nem is reális elvárás. Az ebben a világban nevelkedő gyerekek is egészséges személyisgéfejlődést érhetnek el, nem kell tiltani és a nullára korlátozni – kezdte Varga Alexandra. – A serdülőknél persze mindez még sarkallatos, hiszen keresik önmagukat, identitásukat. Nagyon erősen jelen van a társas összehasonlítás is, olyan ideálokat láthatnak, amelyhez képest az ő életük, kinézetük számukra csalódást keltő. Ebből következnek az irreális elvárások, a szorongás és az önértékelés romlása – tette hozzá a pszichológus.

Hangsúlyozta, ez nem csak a lányokat érinti, fiúk körében is ugyanúgy előfordulhat. A szakember elmondta, énképünk valós és ideális összetevőkből áll, az ezek közötti távolság minél nagyobb, annál inkább eredményezhet szorongást a fiatalokban. Alexandra véleménye és tapasztalatai alapján, amennyiben itt is korlátoznák a közösségi média használatát fiatalok több energiát fordíthatnának egymásra, és önmagukra egyaránt, kevesebb lenne az üres görgetéssel töltött idő. A pszichológus azt javasolja érdemes beiktatni mondjuk az olvasást, a családdal való időtöltést, így mindkét oldal egy minőségibb élményt fog nyújtani.

– Pozitív, hogy egyre több influencer veszi észre milyen jelentőséggel bírnak a fiatalok számára. Sokan nem takargatják már kinézetüket filterekkel és egyéb képszerkesztőkkel, hanem valós énjüket felvállalva posztolnak, sokszor pedig már fel is hívják a figyelmet a különböző lelki problémákra, és buzdítanak, ne féljünk segítséget kérni – mondta Varga Alexandra.

Azért, hogy a fiatalok több, és minőségibb időt töltsenek például a családdal és barátaikkal, a TikTok hamarosan bevezeti, hogy a 18 éven aluli felhasználóknak egy órára korlátozza majd az alkalmazás használatát. A felhasználó ezt felül tudja majd írni amennyiben úgy gondolja, de azt remélik ez felnyitja majd a serdülő korosztály szemét, hogy másra is fordítson időt az applikáción kívül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.