- hirdetés -

Az év első napjaiban ugyan még enyhe tavaszias idő van, de ez várhatóan nem mindig lesz így. Az előrejelzések már a következő hétre alacsonyabb hőmérsékletet jósolnak a napközbeni és az esti időszakra is, utóbbi esetekben akár -6 vagy -7 fokot is. Megkérdeztük az Egységes Szociális Központot (ESZK), hogy mi a teendő akkor, ha a Belügyminisztérium idén is elrendelné a vörös kód jelzést.

A téli időszakban a vörös kód elrendelése a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozik. A hideg, fagyos idő esetén (általában -10 fok illetve annál hidegebb időjárás) utasíthatja a bentlakásos intézményeket a hajléktalan személyek befogadására. Az Egységes Szociális Központ bentlakásos intézményeiben erre eddig még nem került sor, mivel az Intézmény Hajléktalan Szállóján minden esetben biztosított volt a segítségnyújtás a rászorulók számára.

A különböző időjárási előrejelzések szerint ugyanis a jövő héttől a mostani már-már tavaszias időszakhoz képest jóval hidegebb hőmérsékletre kell számítani, már napközben is. Az éjszakai órákban pedig akár -6 vagy -7 fokig csökkenhet a hőmérséklet. Ez persze még nem jelenti azt, hogy életbe lép a vörös kód, de nem árt felkészülni erre az eshetőségre sem akár most, akár a későbbiek folyamán. Az elmúlt évek során ugyanis már sokkal inkább a januári vagy a februári időszak járt együtt a fagyos időszakkal.

Az ESZK ilyenkor az elmúlt években alkalmazott menetrendet követi. A vörös kód elrendelésének az idejétől a Hajléktalan Szálló munkatársainak segítségével utcai szociális szolgálatot működtetnek, melynek költségeit az intézmény finanszírozza majd. A munkatársak ilyenkor az intézményi gépjárművel felkeresik azokat a helyszíneket a városban, ahol hajléktalan személyek tartózkodhatnak, takarókat, tartós élelmiszert és forró teát kínálnak a rászorulóknak.

A szociális szakemberek mindenkit igyekeznek meggyőzni, hogy vegyék igénybe a Hajléktalan Szálló szolgáltatásait, pályázati forrásból felújított modern épület várja a hajléktalan személyeket. A szálló átmeneti szállásán jelenleg 11 fő (100 százalékos kihasználtság), az éjjeli menedékhelyen 25 fő (96 százalék), míg a nappali melegedőben 24 fő (67 százalék) veszi igénybe a szolgáltatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.