- hirdetés -

Mindennapi életünk során számos esetben találkozhatunk tapintható pontokkal például a liftben, a gyógyszeres dobozon, vagy a bankautomata kezelőfelületén. Az ép látásúak számára értelmezhetetlen, a látássérült személyeknek ugyanakkor az információszerzés elengedhetetlen eszközei. Orosházán is vannak, akik ismerik, használják a Braille-írást.

Január 4. a Braille-írás világnapja, amely egy vak fiatalember kreativitásának és kitartásának köszönhetően Párizsból hódította meg a világot – írja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, melynek részletes története itt olvasható. A vak emberek írása feltalálójáról, Louis Braille-ról kapta a nevét, aki a rendszert 1825-ben dolgozta ki a Párizsi Vakok Intézetében egy katonai titkosírás leegyszerűsítésével.

A Braille-írás egyaránt alkalmas a szöveges tartalmak, irodalmi művek, tananyagok, újságok és a kották, matematikai és kémiai képletek rögzítésére és értelmezésére is. A Braille-karakter hat pontból áll, amelyek egy álló téglalap alakú cellában, két oszlopban és három sorban helyezkednek el. A pontok különféle kombinációban való kidomborításával összesen 64 fajta karakter hozható létre.

Ez az írásmód fokozatosan terjedt el az egész világon a vak emberek írásbeli kommunikációjának alapvető formájaként. Manapság világszerte számos különböző nyelven ismerik ez az írást, mely nem csak hagyományos módon, papíron van jelen a mindennapokban. A XXI. századi technológiák számos lehetőséget adnak a Braille-írás használatára, így például léteznek Braille-kijelzők, számítógéphez csatlakoztatható Braille-nyomtatók és egy átlagos okostelefon kijelzőjén is írhatunk majdnem ugyanúgy, mint egy hagyományos Braille-írógépen.

A tapintható térképen többek között Braille-írással készített hasznos információk is kitapinthatók
(Fotó: Rosta Tibor)

Tóth György, a Vakok és Gyengénlátók Békés Vármegyei Egyesületének Orosházi Körzeti Csoportjának vezetője elmondta, annak, aki elsajátítja ezt a különleges, de bonyolult írásmódot rendkívül nagy segítséget jelenthet a minden napi életben.
– Orosházán többek között találkozhatunk Braille-írással különböző intézményeknél, a buszpályaudvaron vagy a gyógyszeres dobozokon. Városunkban körülbelül tíz ember sajátította el és használja ezt a fajta tudást. Jelenleg nem folyik Braille-írás oktatás, azonban szükség esetén a képzés elindítható – ismertette a vezető, hozzátéve az Orosháza Főterén található tapintható térkép – mely a vakok és gyengén látók tájékozódását segíti a téren, és annak környékén – feliratozása is Braille-írással történt, melyhez segítséget egy orosházi sorstársuk adott.

Az orosházi csoport minden hónap harmadik keddjére szervez eseményeket, idei első ülésük a Justh Zsigmond Városi könyvtárban lesz január 16-an, ahol a 2024-es évi programot vitatják majd meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.