- hirdetés -

Reggelre Orosházán is esett egy kis hó, amely bár hamar olvadásnak indult, az előrejelzések szerint továbbra is számíthatunk csapadékra, akár havasesőre is, mely közlekedésünkre is befolyással lehet. A balesetek megelőzése érdekében a rendőrség a hideg, csapadékos időjárás miatt megváltozott útviszonyokra hívja fel a figyelmet.

A téli időjárással a csúszós útfelületeken való közlekedés fokozott figyelmet és óvatosságot kíván. A hirtelen, sok esetben csak szakaszosan csúszóssá váló utak még a tapasztalt, rutinos sofőröket is próbára tehetik – olvasható a rendőrség felhívásásban.

A balesetmentes közlekedés érdekében kérik, fogadják meg a rendőrség ajánlásait:

A járművekkel indokolt nagyobb követési távolságot tartani, figyelemmel kell lenni a megnövekedett fékútra, a gumiabroncsok tapadásának csökkenésére!

A rossz látási viszonyok közepette kiemelt figyelmet kell fordítani a járművek világító berendezéseinek működőképességére, azok használatára és megfelelő tisztítására, karbantartására. Valamint indulás előtt meg kell győződni arról is, hogy a szélvédők tisztítására szolgáló berendezések üzembiztosan működnek.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon, nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet.

Télen jó célt szolgálhat, ha az autóban kesztyűs jégkaparót, jégoldó sprayt és pokrócot helyezünk el.
Fontos, hogy a járművezetők folyamatosan tájékozódjanak a várható időjárásról és lapátot, hóláncot is tegyenek a járműbe. A hosszabb utak során mindig legyen a járműben folyadék, ennivaló és meleg takaró.

A gyalogosok biztonsága céljából:

Az év ezen időszakában az időjárási viszonyok változása a gyalogosok közlekedése során is veszélyt rejthet magában. A csapadékos, illetve csúszós úttesten az emberek lassabban tudnak haladni, az eleséstől, elcsúszástól való félelem eltereli a figyelmüket és kevésbé koncentrálnak a közlekedés más résztvevőire.

Fontos továbbá, hogy sötétedést követően, illetve ködös, esős időben viseljenek láthatósági mellényt, vagy vegyenek fel olyan ruházatot, amelyben a gyalogosok a járművezetők előtt minden körülmények között jól láthatók.

A rendőrség tanácsainak megfogadásával biztonságosabbá tehetjük közlekedésünket az ünnepi időszakban, így elkerülve, hogy hiányozzunk az ünnepi asztaltól.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.