- hirdetés -

Ötvenegy csapatból az első helyen végzett a Bolyai Matematika Csapatverseny vármegyei fordulóján a MAT-Team, azaz az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola négy ötödikes diákja, Kiss Zsófia, Kinyó Kende, Kaszai Ábel és Hangya Borisz.

A Bolyai versenyek célja és különlegessége abban áll, hogy megízleltetik a gyerekekkel az együtt gondolkodás örömét. A csapatverseny megtanítja a diákokat arra – amire a hétköznapok során ritkán van lehetőségük –, hogy együtt, összedolgozva oldják meg adandó kihívásokat.

– Ezen a versenyen a gyerekek már rutinosak voltak, hiszen alsó tagozaton is indultak, és szép eredményeket értek el már akkor is. Így volt mihez nyúlnunk, követtük a jól bevált módszereket, taktikákat – fogalmazott Gulyásné Benkő Beáta felkészítőpedagógus. – A csapatban mindenkinek megvolt a maga feladata. Van köztük olyan, akinek a pontos kidolgozás az erőssége, más pedig remekül számol fejben. Az ötleteket a gyerekek mindig megbeszélték, egyeztették.

– Öröm volt látni a kis tehetségeket munka közben. Ha esetleg vita alakult ki köztük egy-egy feladat megoldása kapcsán, a végén mindig egyezségre jutottak. Úgy vélem, nagyon fontos, hogy már ebben a korban megtanulják, hogyan kell együtt, csapatban dolgozni – emelte ki felkészítőjük.

A vármegyei fordulón tehát a MAT-Team bizonyult a legjobbnak. Az országos döntőbe az első három csapat jutott tovább. A református iskolások mellett az orosházi Vörösmarty iskola egyik csapata is köztük volt. A Gyulán rendezett országos döntőben a legjobb 93 csapat mérte össze tudását, a MAT-Team a középmezőnyben, a 45. helyen végzett. A döntősök ajándéka az oklevél mellett egy póló és egy könyv volt.

A Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen is sikerrel szerepeltek a református iskolások. Ferencsik Zoltánné felkészítőpedagógus két csapata is remekelt a vármegyei fordulón, a gyerekek elhozták a 3. és a 4. helyet. Az előbbi team továbbjutott az országosra is, tagjai közt Kovács Grétával, Nemes-Novotny Annával, Dancsó Lillával és Kinyó Zselykével. Innen már díjat nem hoztak haza, viszont sok-sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodtak. A gyerekek és felkészítőik már most várják a jövő évi Bolyai versenyt.

Fotók: Református iskola gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.