- hirdetés -

A karácsonyi hangulatot sokaknál teremti meg a gyerekek és a felnőttek által is kedvelt mézeskalács. A tésztából áradó fahéj illata jobb kedvre deríti az embereket, tésztája pedig sokféle szépség elkészítésére alkalmas. Egy orosházi édesanya minden évben szebbnél szebb alkotásokat kreál, legyen ez figura, házikó, ajándékdoboz, adventi koszorú vagy kopogtató.

– Minden csak a fantázia kérdése – emeli ki Krisztina, aki tavaly egy mézeskalács házat adott ajándékba rokonának, most pedig ennek elkészítéséhez szeretne néhány jó tanácsot adni.

Sütés előtt mindig érdemes papíron megtervezni, hogy milyenek lesznek a falak, az ablak, valamint hogyan néz majd ki a tető díszítése. Ezután érdemes kirajzolni egy lapra a ház minden elemét, és előre összeállítani, hogy arányosak legyenek a méretek. Ennek elkészítésénél fontos figyelembe venni, hogy a mézeslapok vastagabbak, mint a papírból készül változat.

– A mézeskalács tésztát kinyújtom és a sütőlapra helyezem. A papírból kivágott elemeket a tésztára rakom, és éles késsel vagy akár pizzavágóval körbe vágom. Vigyázni kell, hogy legyen elég hely az elemek között, mert sütés közben a tészta pufibb lesz – tanácsolja Krisztina. – A házikó oldalainak a tésztáját vastagabbra nyújtom, mert ezek lesznek a tartó elemek. Ha pedig nagyobb házikót építünk, akkor még hurkapálcikát is tehetünk a tészta sütési felére, hogy az belesüljön a tésztába, így stabilabb oldallapokat kapunk – emelte ki.

A tavaly készült házikó

Miután a lapok kisültek, fontos megvárni, hogy kihűljön a tészta. Egy napra pedig félre kell tenni pihenni. Az építés előtt az orosházi édesanya az elemek szélét mindig egyenesre vágja, hogy jobb legyen a lapok illeszkedése. Ezután jöhet a díszítés. Saját ízlése szerint Krisztina alapot is szokott sütni a házikó alá, erre építi meg azt.

– Tojás fehérjéből és porcukorból jó sűrű cukormázat keverünk. Az elemek széleit az illesztési részeknél bekenjük a mázzal, és egyenként elkezdjük összeépíteni a házikót. Ezt végezhetjük égetett cukorral is, de csak a nagyon rutinos házépítőknek ajánlott, mert a cukor gyorsan köt és nagyon süt. Miután a házikó áll, akkor az illeszkedési pontokat cukormázzal eltakarjuk. Mézeskalács figurákkal körbe rakhatjuk, az alapját „lehavazhatjuk” szintén mázzal vagy amit a fantáziánk kitalál – zárta az édesanya.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.