- hirdetés -

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen több szociális vonatkozású kérdéssel is foglalkoztak a döntéshozók. Akkor Dávid Zoltán polgármester úgy nyilatkozott „a gyerekekhez, idősekhez és a szociálisan rászorulókhoz kapcsolódó kérdéseket mindig alapos körül járással, előkészítéssel és nem kevesebb szociális érzékenységgel kezeli az önkormányzat”. Megkérdeztük a városvezetőtől, mit jelent az önkormányzat szociális érzékenysége, ezt hogyan tapasztalhatják meg az itt élők.

– Miben érhetjük tetten az önkormányzat szociális érzékenységét, Ön szerint ez hogyan nyilvánul meg az orosháziak felé?
– Ebben a kérdésben az egyik legfontosabb tényezőnek tartom, hogy minden hozzánk forduló lakos ügyes-bajos dolgában segítenünk megtalálni azt a pontot, ahol az önkormányzat kompetenciákkal rendelkezik a megoldás vonatkozásában. A hivatal Szociális, Gyámhatósági és Egészségügyi Osztályán a kollégák emberséggel fordulnak azokhoz, akik segítséget kérnek, ez egy nagyon fontos „belépő”. Talán kicsit meglepő, de napi szinten legalább 80 ember keresi fel az osztályt, alkalmanként kicsit több is, és még nem érkezett panasz a munkájukra, a bánásmódra, ahogyan kezelik az ügyfeleket. Én magam is szociális területről jövök, így pontosan tudom, hogy ennek milyen jelentősége, értéke van; hálás is vagyok érte. Ezen túl persze az is sokat számít, hogy a térséget tekintve kiemelkedő mértékben tudjuk segíteni a rászorulókat.

– Hogy érti a kiemelkedő mértéket? A támogatási formák számosságáról vagy inkább az összegszerűségéről van szó?
– Igazán büszkén mondhatom, hogy mindkettőről. Önkormányzatunk jellemzően a saját költségvetés terhére jelentős összegeket áldoz arra, hogy a lakosság minden korosztályának, a legkisebbektől a legidősebbekig, minden rászorulónak segítséget tudjunk nyújtani a bajban. Ilyen módon igen széles a tárháza a helyben biztosított kríziskezelő és szociális biztonságot segítő támogatásainknak. Ráadásul ebben az évben újabb lehetőségekkel bővítettük a kört, és több támogatási forma összegét is megemeltük. Ilyen például a szeptemberben bevezetett szociális ösztöndíj támogatás, amit azok a nehezebb sorsú hallgatók vehetnek igénybe, akik felsőfokú intézmény nappali tagozatán tanulnak. Számukra havonta 19 950 forint szociális ösztöndíjat tudunk folyósítani. De említhetem az iskolakezdési támogatást is, aminek a jogosultsági körét kibővítettük a 17-18 éves, rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő fiatalokra is. Továbbá idén először az általános iskola első osztályát kezdő orosházi gyerekek egyszeri 10 ezer forintos iskolakezdési támogatásban részesültek. De a szünidei gyermekétkeztetésben is jóval szélesebb körben vehetnek részt az orosházi gyerekek, mint azt az állami támogatás biztosítja.

– Voltak egyéb változások is a támogatások terén ebben az évben?
– Hogyne, ahogy említettem szerteágazó támogatási rendszerrel dolgozunk, és az önkormányzat kereteinek megfelelően, vagy azon akár kicsit túl is mutatva, igyekszünk mindig a lehető legtöbbet tenni a rászorulókért. Az egyik ilyen alapvető döntésünk volt idén az új támogatási formák bevezetése mellett, hogy az egyes támogatási lehetőségek vonatkozásában megemeltük az egy főre jutó jövedelemkorlátokat. Ennek köszönhetően még többen váltak jogosulttá az egyes pénzbeli, vagy éppen természetbeni önkormányzati támogatásokra. Több támogatás összegét is emeltük. Ilyen a gyermekek rendkívüli települési támogatása, ami gyermekenként (három gyermekig) 2 ezer forinttal emelkedett. A szilárd tüzelőanyag támogatása 30 ezer forinttal, a temetési települési támogatás összege 20 ezer forinttal, míg az étkezési támogatás összege 15 ezer forinttal nőtt ebben az évben. Ha már a temetkezésről esik szó, mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni, hogy az Alvégi temetőben a köztemetésekre szolgáló parcella rehabilitációját is megkezdtük, várhatóan december 20-ra be is fejezik a munkálatokat. Bár ez nem tartozik a forintosítható támogatások közé, mégis úgy gondolom, fontos gesztus, hiszen így sokkal méltóbbá válik ez a környezet is.

– A legutóbbi testületi ülésen döntöttek a szociális bérlakások bérleti díjának emeléséről. Ez nem ellentétes irányú a segítségnyújtással?
– Ez egy rendkívül érdekes és összetett kérdés, érdemes kicsit tágabb nézőpontból megvizsgálni az ügyet. Ebben a kérdésben azt tartom a legfontosabb szempontnak, hogy növelni tudjuk a lakásokban élő rászorulók komfortérzetét. Ugyanakkor az is egy fontos tény, hogy 2015 márciusa és a 2023. január 1-je között semmilyen bérletidíj-emelés nem történt, ami fedezetet biztosíthatott volna a szükséges munkálatok elvégzésére. Szeretnénk folytatni az ütemezett karbantartási munkálatokat is, idővel pedig a felújításokat. És bár az emelés kérdése ma már tény, azt is szeretném hozzátenni, hogy amíg 2013-ban a legnagyobb alapterületű lakás bérlője a jövedelmének 24 százalékát fizettek ki bérleti díjként, addig 2024 ben, az emelés után ez mindössze 14 százalékot fog kitenni, ha a minimálbér összegével számolunk. A finanszírozáshoz pedig ebben az esetben is kérhetnek támogatást a bérlők, a kollégáink a Szociális, Gyámhatósági és Egészségügyi Osztályon segítségükre lesznek a kérelmek benyújtásában, csak tessék hozzánk bejönni.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.