- hirdetés -

Mozgalmas, egyben sikeres évet zárt az Orosházi Birkózó Egyesület a 2023-as szezonban. A hét elején, egy edzésük során látogattuk meg a csapatot, ahol arra kértük Hangya János vezetőedzőt és a fiatal birkózókat, hogy értékeljék a már mögöttük álló hónapokat.

A koronavírus-járvány által meghatározott időszakot követően 2023-ban már januártól kezdve egészen a mostani időszakig minden korosztálynak rendezett megmérettetéseket a Magyar Birkózók Szövetsége. Ennek megfelelően az Orosházi Birkózó Egyesület is rendre szép számmal képviselte magát, a fiatal versenyzők pedig nem is maradtak adósak a kiváló eredményekkel. Az egyesület vezetőedzője, Hangya János elmondta, hogy elégedetten tekintenek vissza az elmúlt hónapokra, hiszen egy generációváltást kellett levezényelniük a csapatban.

A 2023-as év egyben a generációváltásról is szólt (Fotó: egyesület)

– Ez azt jelenti, hogy a nagyobb korú gyermekeink elmentek a középiskolából főiskolára vagy egyetemre, így idén már az 5-6 évvel ezelőtti gyerkőcök cseperedtek fel kész versenyzőkké, ők érték el a legszebb eredményeket. Azért is nagyon büszkék vagyunk erre az évre, mert 3 magyar bajnoki címet is szereztek, név szerint Bódi Csaba, Hangya Borisz és Almási Áron állhatott fel a dobogó tetejére. Csaba és Borisz ráadásul a diákolimpiát is megnyerték, előbbi birkózónk ráadásul a serdülő válogatott tagjaként Európa-bajnokságon képviselhette az egyesület mellett Magyarország színeit is – kezdte meg az összegzést a vezetőedző.

Mint mondta, egy birkózónak a válogatottság a célja, erre Bódi Csabának a következő évre is megvan minden esélye, a másik két fiatalember pedig még nagyon előtte van, hiszen ők még csak a diák korosztályban versenyeznek, még van 2-3 évük, hogy ők is kivívhassák a címeres mezt. Az egyesületek év végi rangsorában a mintegy 100 szakosztály között a 30 helyet tudták elfoglalni a tabellán. Ez azt jelenti, hogy nagyon stabilan tudják tartani a helyüket a mezőnyben, hiszen az elmúlt években is közel ezen a helyen végeztek.

Több utánpótlás korcsoportban is eredményesek voltak (Fotó: egyesület)

– Ez persze sok dologtól függ, hiszen Csaba is maradt le nemzetközi szereplés miatt magyar bajnokságról, Borisz pedig a saját korosztálya mellett sokszor indult az eggyel idősebbek között is engedéllyel, de előfordult, hogy a két korcsoport versenyeit egy időben rendezték. Ilyen apró dolgok miatt talán mondhatjuk azt, hogy 1-2 pontról lemaradtunk, de így is elégedettek lehetünk az év végi helyezéssel – tette hozzá Hangya János.

Megkérdeztük a fiatal versenyzőket is, mi volt az, amit kiemelnének az idei szezonból, illetve milyen célokkal vághatnak neki a következő szezonnak. Bódi Csaba elégedetten tekintett vissza a serdülő Európa-bajnokságon szerzett 8. helyére. Idén érmekben gazdag éve volt, hiszen a magyar bajnoki és diákolimpiai bajnoki címe mellett a diákolimpián egy ezüstérmet is szerzett, a kötöttfogású kategóriában is dobogóra állt. Jövőre is szeretne a válogatottban szerepelni, de már ott is dobogóra állna.

Az idei évben a diákolimpián és a magyar bajnokságon is sikerült aranyérmet szereznem, de jó érzés volt kipróbálni magam a nemzetközi mezőnyben is, ahol dobogós voltam – ezt már Hangya Borisz nyilatkozta, örömmel kiemelve az egy korosztállyal feljebb tett versenyeit, ahol szintén bejutott az országos döntőbe. Számára így 2024-ben korosztályváltás jön, de mint mondta, ugyanúgy szeretne minden versenyén felállni a dobogóra.

Almási Áron a magyar bajnokságon első a diákolimpián második lett. Célja egyértelmű, jövőre már mindkét országos versenyt szeretné behúzni. Az egyesület december 16-án egy évzáró esttel búcsúztatja majd 2023-as évét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.