- hirdetés -

Péntek este tartotta soron következő foglalkozását az Orosházi Pálinka Klub. Az eseményre ezúttal vendégek is érkeztek Érmellékről, Székelyhíd városából.

A klubfoglalkozás kis csúszással kezdődött és egy kicsit rendhagyó is volt, hisz elsőként, a tematikus programban a soron következő szőlő nem párlatként került az asztalra. Brlázs Róbert, az Orosháza és térsége Gazdakör elnöke elmondta, vendégeink azért érkeztek ezen az estén, hogy a gazdakörrel meglévő jó kapcsolatok bővítésének lehetőségeiről tárgyaljanak.

Megtárgyalták az együttműködés bővítésének lehetőségeit (Fotó: gazdakör/Gál László)

– Az érmellékiekkel több éves, jó kapcsolatot ápol a gazdakör. Az Orosházi Hagyományok-Ízek verseny kolbászkészítő versenyének évek óta színfoltja, a nem is eredménytelen Érmelléki Gazdák csapata. Megkerestek minket, hogy szívesen bővítenék az együttműködést, mi pedig örömmel vettük ezt és meghívtuk Porszner Bélát, Székelyhíd város turisztikai referensét és Pászkai Andrást, Bihar megyei turisztikai referenst. Megbeszéltük, mi az elképzelésük, miben tudunk segíteni, mire építhetjük fel az együttműködés bővítését. Érmellék bortermő vidék és vendégeink ezt a tájegységet, illetve boraikat mutatják be a foglalkozáson egy kis kóstolóval egybekötve – tájékoztatott Brlázs Róbert.

Dúl Údó Endre tematikus előadásának témája ezúttal a szőlő volt (Fotó: gazdakör/Gál László)

Érmellék rövid bemutatása után Porszner Béla beszélt az ottani borvidékről, nevezetes boraikról, amelyek közöl kettővel a Sauvignon Blanc – nal és a Fekete leánykával egy-egy kóstoló által közelebbről is megismerkedhettek a klubtagok.

A boros kitérő után Dúl Údó Endre élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök vette át a szót és az eddigi tematikus estek mintájára ezúttal a szőlő párlatokról tudhatott meg érdekes és fontos dolgokat a tagság. Szó volt a szőlő pálinkákról, a borpárlatokról és a sokszor méltatlanul háttérbe szorított, tévhitekkel körbevett törköly pálinkákról is. Údó természetesen ezúttal is cseppnyi kóstolókkal tette igazán szemléletessé az egyébként is jó hangulatú előadást, melyből még a rutinos szőlőpálinkások is tanulhattak.

Székelyhídi vendégeik is nagyon figyeltek és kóstoltak is (Fotó: gazdakör/Gál László)

Megtudhattuk még az este során, hogy nem csak tanulják, finomítják tudásukat a klubtagok, de elkészültek a pálinka klub első évének párlatai is. Egy igazán rangos versenyen, Zentán, a Szent Miklós Pálinka Rend nemzetközi versenyén mérettetnek meg. A gazdakör képviselői tizenkilenc pálinka készítő hetvenhat párlatát viszik a vajdasági seregszemlére.

Mint Horváth József, a gazdakör alelnöke elmondta, bíznak benne, hogy az eddigi kiváló eredményeket tovább sikerül javítani és nagyon sok arany, ezüst és bronz minősítést szereznek a pálinka klubosok termékei, igazolva, hogy a tanulási folyamat működik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.