- hirdetés -

Az Orosházi Hagyományok-Ízek Versenyre beérkezett pálinkák, szörpök, lekvárok bírálatával folytatódott pénteken a március 9-i esemény előkészítése az Alföld Gyöngye Hotel kistermében.

A Kárpát-medence minden szegletéből érkeztek bírálatra küldött pálinkák, szörpök, lekvárok. Elsőként a több, mint kétszáz pálinkát és párlatot bírálta a négy, szakemberekből álló zsűri. Az eredetileg háromtagú nemzetközi bíráló csapatok a helyi pálinka klub egy-egy tagjával egészültek ki és váltak négytagúvá. A pálinkák és párlatok versenyére, a megszokott alapanyagokból, szőlőből, szilvából, barackból, körtéből, almából készült pálinkák mellett ebben az évben is érkeztek egészen különleges italok. Hogy csak néhányat említsünk, bodzából, kökényből, berkenyéből készült párlatokat is vittek a bírálók elé, akik a megszokott húsz pontos bíráló lapot használták. Azok a pálinkák, melyek 15-16 pontot értek el az érzékszervi vizsgálaton bronz minősítést, a 17-18 pontosak ezüst minősítést és a legkiválóbb, 19-20 pontot elért párlatok arany minősítést kaptak.

Munkában a pálinka bírálók (Fotó: Nagy Kristóf)

A zsűrizésnél első a látvány, az illat, aztán az íz. A pálinkának hordoznia kell annak a gyümölcsnek a jellegzetes jegyeit, amelyből főzték. A kóstolásnál ki tudják szűrni az esetleges cefrézési, főzési hibákat. Külön-külön pontoznak és a zsűritagok által adott pontok átlaga lesz a pálinka pontszáma, mely alapján a végső minősítését megkapja.

– A mai nap a tételek bírálata mellett a tanulásról is szól. A pálinka klub tagjai tanulják, hogy a termékeket hogyan kell szakszerűen bírálni. Mi az amit éreznek a pálinkában, mik az esetleges hibák, mik az erényei az adott italnak. Tanítjuk egy kicsit az orrunkat, érzékszerveinket – osztotta meg velünk Dúl Udó Endre élelmiszermérnök, pálinkamester szakmérnök.

Kiváló minőségű szörpök és lekvárok is érkeztek szép számmal (Fotó: Nagy Kristóf)

A végeredmények megszülettek. Több gyümölcs esetében fajtagyőztes pálinkát is hirdetnek. Azt, hogy melyik versenyző, melyik párlata, milyen színű érmet érdemelt ki, a Hagyományok-Ízek Versenyen hirdetik ki, március 9-én az Eötvös iskola aulájában.

Ugyancsak a pénteki napon bírálták el a versenyre érkezett több, mint hatvan lekvárt és szörpöt. Ennek a bírálatnak az eredményeit is március 9-én tudhatják meg az érintettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.