- hirdetés -

Ötvenhárom református iskolás diák használhatja már otthonában ajándék notebookját, a hetedik évfolyamosok a „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” című projektnek köszönhetően jutottak ingyen eszközhöz.

Országos szinten 140 ezer notebookot osztanak ki idén a diákoknak. A 7. és 10. évfolyamosok szüleinek, illetve gondviselőinek nem volt más dolguk, mint hogy regisztrálják eszközigényüket a KRÉTA felületen.

– A Klebelsberg Központ pályázatot írt ki, melynek köszönhetően a hetedikes diákjaink érintőképernyős, nagy teljesítményű notebookot kaptak – mesélte Rátódi Erika, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóhelyettese. – Az ötvenhárom tanuló mellett több pedagógus is igényelt eszközt, húsz pedagógusunk jutott laptophoz, ők mindannyian teljesítették ennek feltételét, egy 30 órás online továbbképzést.

A gyerekek szülei a hétfői napon vették át a notebookokat az intézmény könyvtárában, a kapott hordozható számítógépeket mindannyian haza is vitték.

– Elsősorban a gyerekek otthoni munkáját segíti majd az új gép, de az iskolában is nagy hasznát vesszük, hisz egyre gyorsuló világunkban már lassan el sem tudjuk képzelni az oktatást digitális eszközök nélkül. Szeretjük a játékos feladatokat, az önművelő kutatómunkákat, ezeket általában könnyebb, gyorsabb és nem utolsósorban élvezetesebb is ezek segítségével megoldani – folytatta az igazgatóhelyettes.

Keresztes Éva, a református iskola rendszergazdája azt mondja, nagyon szuper kis HP gépekről van szó, úgy hiszi, szeretni fogják azokat a gyerekek. Maguknak kell majd telepíteni is, de Éva szerint ez előnyös, mert így legalább a diákok jobban megismerik a notebookjukat.

Molnár Marci 7.c osztályos tanuló szülei is éltek a lehetőséggel. Marci édesapja, Zoltán elárulta, nagy fiuknak eddig is volt gépe, amit most továbbad a testvérének. Marci biztos benne, hogy nagyon hasznos lesz az új notebook, amit használhat majd internetes-keresésre, beadandó-készítésre vagy épp PowerPoint szerkesztésre is.

Rátódi Erika elmondta, nemrég tudták meg a jó hírt, miszerint november 30-ig az 5. és 6. évfolyamosok is igényelhetnek új hordozható eszközöket, amelyek várhatóan 2024 tavaszán érkeznek majd meg. A református iskola tekintetében ez 121 tanulót érint, ennyi kisdiák tanulását segíti majd a Klebelsberg Központ által kínált lehetőség.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.