- hirdetés -

Szelektív szemléletformáló előadáson vettek részt a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai november 14-én. A rendezvény egy KEHOP projektnek köszönhetően valósult meg, mely során környezeti nevelők járják a vármegye iskoláit. A szakemberek az előadásuk során felhívják a figyelmet a megfelelő hulladékkezelésre, valamint egyes osztályok szemetét is átnézik, majd tanácsot adnak, min lehetett volna változtatni.

Békés vármegye 25 iskoláját látogatják meg a hónap folyamán a DAREH által meghívott környezeti nevelők. Orosházán a református iskola diákjai hallgathatták meg a szuperhős kiskakas és a két szakember szelektív szemléletformáló előadását. A foglalkozás elején egy rövidfilmet vetítettek le a gyerekeknek, melyben egy kakas mondta el nekik, mennyi szemetet termelnek Magyarországon, és hogy mit lehetne tenni ez ellen. A film után a környezeti nevelők vették át a szót, kérdéseket tettek fel a diákoknak, a jó válaszokat pedig jutalmazták is.

– Az előadások célja, hogy gondolkozásra bírjuk a gyerekeket. Gondolják át például mi történik a szemetünk tartalmával, ezek hová kerülnek. Azt gondolom nem kérdés, hogy változásra van szükség, ezekkel a foglalkozásokkal pedig szeretnénk elérni, hogy a fiatal generációnak már alap legyen, hogy megfelelően kezelik a hulladékot – mondta Szöllősi-Sebestyén Zita, környezeti nevelő. – A gyerekek még befogadóak a téma iránt. Arra szeretnénk őket buzdítani, hogy szüleikkel is beszélgessenek el erről – tette hozzá.

A két környezeti nevelő az iskola egyes osztályainak szemetét is átnézték. Zita elmondta, itt is az volt a tapasztalat mint máshol. Leginkább rágcsálnivalók csomagolását találták a hulladék között pedig mindez elkerülhető lenne, azonban a fenntartható életmódhoz több energiabefektetés szükséges. – A Dörmi helyett lehetne például palacsintát csomagolni gyermekünknek, ami akár közös program is lehet a szülőkkel, amennyiben a fiatalok segítenek a sütésben – mondott példát a környezeti nevelő.

– Szerintem nagyon érdekes volt az előadás, sok dolgot elmondtak, így hasznos információkat szerezhettünk azzal kapcsolatban, mit tegyünk, hogy kevesebb szemetet termeljünk – mondta a foglalkozás után Rozsnyai Niki, 5.c osztályos tanuló. – Nagyon megdöbbentett a tény, hogy Magyarország évente két Gellért-hegynyi szemetet termel. Remélhetőleg az elhangzottak hasznosak lesznek az iskolatársaimnak is. Habár én eddig is igyekeztem figyelni a szelektív hulladékgyűjtésre, van, amit meg fogok fogadni. Például magam készítem majd otthon a zabkását és nem PET palackból iszom majd a vizet – emelte ki a református iskola tanulója.

A gyerekek az előadás után egy vállaláskártyát vihettek magukkal, melyre leírhatják, mit tesznek majd másképp miután meghallgatták az előadást, illetve kinek szeretnék még átadni a délelőtt tanultakat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.