- hirdetés -

Jó nagy fába vágtad a fejszéd” – mondtam Kárai Borbála táncpedagógusnak, miután eltöltöttem néhány percet a Világnak világa című általa koreografált és rendezett darab próbáján. Ötven gyerkőcöt koordinált egyszerre hihetetlen erővel és elszántsággal, úgy tűnt, buzgalma és odaadása tanítványaira is átragad. Amit terveznek, nem kevesebb, mint egy önálló darab bemutatása. A premier időpontját december 12-ére tűzték ki. Boriska úgy fogalmazott, előadásukkal egy csodálatos ékszerdobozt szeretnének majd a nézők elé tárni.

A Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Boriska által vezetett moderntánc tanszakának növendékei és egyetlen sztárvendég. Így néz ki a Táncba foglalt őserő alcímet viselő darab fellépőinek listája.

– Ez az első alkalom, hogy nincsenek vendégtáncosaink, ezúttal csak mi leszünk a színpadon – meséli boldogan a táncpedagógus. – Ismét olyat sikerült megálmodnom, ami által én is fejlődhetek, és aminek köszönhetően a gyerekek is érzékenyebbé válnak az előadóművészetek egybeforrása, és a dalok mondanivalója iránt. Szerencsés vagyok velük, az ő tehetségük és szorgalmuk engem is tovább motivál újabb és újabb művészeti célok felé. Mikor három évvel ezelőtt elkezdtem hazajárni tanítani – Pestről Orosháza nem kis távolság – még nem tudtam, mennyire találom meg önmagamat a tanításban. Akkor még úgy éreztem, több időt szeretnék a színházban tölteni. Most viszont olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy abszolút egyensúlyba kerültek a színpadi szerepléseim és a tanítás. Itt dolgozom teljes állásban, életem legfontosabb része a művészeti iskola, de emellett részt veszek számos színpadi produkcióban is, amelyek által táncosként is megmutatkozhatok.

A Petőfi Művelődési Központ színháztermében debütál majd a darab, a magával ragadó zenék és a koreográfiák valódi ősi energiát árasztva kalauzolják majd el a nézőt egy olyan világba, amely részben valós tánctörténeti és történelmi eseményeket hordoz magában. Nagy kihívás Boriska számára, hogy a színpadra álló gyerekek között van, aki még csupán 8, más viszont már 18 éves. De mint mindenre, erre is van megoldás a tarsolyában.

A sztárvendég személye sokakat elcsal majd Orosházára

– Nálam egy koreográfia megálmodása és létrehozása érzelemközpontú. Az elsajátításuk is ebből indul ki, nem csak a technikai elemek és mozdulatok összességéből – folytatta. – A gyerekekkel megbeszéljük, milyen érzés jár át minket egy-egy koreográfia közben, nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt az arcukon is képesek megjeleníteni. Igyekszem színház- és érzelemközpontúvá nevelni őket, a tapasztalatok azt mutatják, a munkámnak megvan az eredménye. Látom bennük a potenciált, véleményem szerint többen vannak, akik már most megállnák a helyüket gyerekszínészként, gyerektáncosként akár egy neves színházban is.

Kárai Borbála olyan elánnal rendezi a darabot, hogy mellette nem lehet fél gőzzel dolgozni. Azért is szeretne minden részletet tökéletesen kidolgozni, mert nagyon megtisztelőnek érzi, hogy a Kormorán zenekar frontembere, Vadkerti Imre is szerepet vállalt benne.

– Régóta dolgozom a Kormorán zenéire, a gyerekekkel is gyakran tréningezünk a dalaikra – mesélte. – Egy színházban dolgozunk Vadkerti Imrével, így adódott, hogy egy próba alkalmával beszélgetni kezdtünk a művészeti iskolai tevékenységemről. Ekkor jött a közös munka ötlete, aki ismer, tudja, hogy mindig próbálok valami innovatív produkcióval közönség elé állni. Imre a terveket hallva azt mondta, szívesen szerepet vállal benne, feltéve, ha nem kell táncolnia. Nagyon hiszek ebben a darabban, és legfőképpen a gyerekekben. Pályám során eddig csak lépcsőfokokat lépkedtem, most viszont egy óriásit ugrok, és velem együtt ők is.

Kárai Borbála megsúgta, érdemes zsebkendővel érkezni a darabra, amely egy olyan út keresésére összpontosít, amely mindnyájunk életében előfordulhat lelki és a fizikai megvalósulásban egyaránt. Azt javasolja, aki eljön, mindenképp nyitott szívvel üljön majd le a székébe, és a szűk egy óra alatt ne féljen átadni magát az érzésnek, amit a dalok és a táncok összhangja nyújt a számára.

Fotó: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.