- hirdetés -

Dr. Nádasdi Tamás rendőr alezredes immár egy hónapja a város rendőrkapitánya, pontosabban az Orosházi Rendőrkapitányság vezetője. Amennyire számára új volt Orosháza és az itteni körülmények, annyira ismeretlen ő is a lakosság számára. Ami nem is csoda, hiszen Csanád-Csongrád vármegyéből érkezett a vezetői posztra. Miután az új kapitánynak több mint egy hónapja volt arra, hogy ismerkedjen a területtel, aminek a közbiztonságáért felel, úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy őt is megismerhessük kicsit közelebbről. Milyen ember a rendőrkapitány, milyen értékeket tart fontosnak, hogyan, miben számíthatnak rá az orosháziak? Megkeresésünkre készséggel állt a találkozó elé.

Egy jó hangulatú, dinamikus beszélgetésben sok mindent megtudtunk az emberről, a családapáról és persze a bűnüldöző, rendvédelmi szakemberről is, aki 48 évesen úgy érezte, még valami szakmai kihívásra vágyik, és ez az elhatározása vezette egészen az orosházi rendőrkapitányi beosztásig. A vállalása természetesen nem volt alap nélküli, hiszen a 25 éves szolgálati ideje alatt a bűnügyi terület ranglétráját megjárva különböző szinteken és településeken, térségekben, magasabb és magasabb beosztásokban dolgozott, tanult és tapasztalt. Mindennek ellenére, vagy éppen ezért úgy véli, a rendőrség nem elég a jó közbiztonsághoz, és hogy szerinte mi kell még hozzá, azt is elárulta.

– De mégiscsak egy tanári diplomával a zsebében indult a nagybetűs életbe, így muszáj volt megkérdezni: hogy lesz egy magyar-történelem szakos tanárból rendőr?

– A főiskolás éveim alatt azt gondoltam, tanítani fogok. Azután szélesedett a kép, és az állami, közszolgálati lehetőségek közül végül a rendőrség lett számomra a legvonzóbb, az került hozzám a legközelebb. Pályakezdőként úgy éreztem, ezen a területen fogom megtalálni a hivatásom, és úgy tűnik, be is vált, már 25 éve vagyok ezen a pályán.

Fotó: Nagy Kristóf

Rendőrségi pályafutását Debrecenben, bűnügyi területen, vizsgálóként kezdte 1999. szeptember 1-jén. Elvégezte a Rendőrtiszti Főiskola átképzőjét, majd Csongrád megyében teljesedett ki a karrierje, Szegeden a jogi egyetemet is elvégezte. A bűnügyi területen végig járt mindent: vizsgáló, fővizsgáló, alosztályvezető, bűnügyi osztályvezető-helyettes volt 2009-ig a Szegedi Rendőrkapitányságon. Ezt követte Makó, ahova bűnügyi osztályvezető beosztásba hívták. Azt mondja, az ott tanultakat Orosházán jól tudja majd hasznosítani, nagyon hasonló a két város, és az ottani kapitány helyettesítésével gyakran vett részt képviselő-testületi üléseken és egyéb beszámolókon. Ebből a beosztásból is feljebb lépett, 2016-ban ismét Szeged következett. Párhuzamosan persze családot alapított, gyermeket nevel, igazán büszke családapa.

– A főiskolán ismertem meg a későbbi feleségemet. Úgy éreztem miatta érdemes Csongrádba költözni. Megnősültem. Első gyermekünk 20 éves, 2003-ban született, másodéves a jogi egyetemen, Szegeden. A második fiam 9 éves, a negyedikesek mindenféle problémájával küzd. De nem panaszkodom, két nagyon együttműködő, szorgalmas gyermekem van. Mivel a család és az aktuális rendőri beosztás is egy teljes embert kíván, nehezen, sok toleranciával és komoly időbeosztással, komoly naptárral, de összeegyeztethető a családapa és vezetői szerep, feladat – mondja magáról a kapitány, akinek a felesége is védelmi területen dolgozik.

– De vissza a rendvédelmi karrierhez. Milyen ambíciók vezetik az embert?

– Makón egy jó időszakom volt, ott közel 8 évet dolgoztam, 2009-től 2016 közepéig. Nagyon sok olyan dolgot tanultam, amit itt majd tudok hasznosítani. De ha elindul az ember a rendőri pályán, mindig gondolkodik rajta, mit szeretne elérni. Nincsenek eltúlzott reményei, tudja, hol a helye, mi a szerepe ebben a rendszerben, de azért van előtte egyfajta jövőkép: mi az, amit jó lenne elérni. Ha valaki bűnügyes, akkor a legnagyobb ügyek közelében lenni és nyomozni talán egy olyan cél, ami elérhető lehet. Nekem ez meg is adatott: 2016-ban kértek fel és bekerültem a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra, a Bűnügyi Osztály élére. Az is egy nagyon jó 7 év volt: a legnagyobb ügyek, csomó érdekes nyomozás, nagyobb médiafigyelem. Ez egy nagyon érdekes szakasza volt a karrieremnek, sokáig úgy is voltam vele, hogy nekem ez tökéletesen elég lesz – mondja dr. Nádasdi Tamás egyszerre elégedettséggel, a büszkeséggel a hangjában.

– Mégsem vert gyökeret a vármegyei beosztásban, továbblépett, egy elég nagyot, Orosházára.

– A lelkemben meg a szívemben bűnügyes vagyok és az is maradok. De 25 év bűnügy után eljött az ideje kitekinteni, új kihívást keresni. Lett egy lehetőség, Orosháza, aminek szívből örültem. Czecher úrral, az előző rendőrkapitánnyal személyesen is ismerjük egymást, beszélgettünk. Főkapitány úrral is első perctől kezdve megtaláltuk a közös hangot, nekem nagyon szimpatikus ő is, és a két helyettese is. Meg önmagában Békés is egy nagyon nyugodt, élhető vármegye. Megvannak itt is ugyanazok a problémák, mint Csongrádban vagy akár Hajdúban, de mégis egy nagyon élhető vármegye. Arra gondoltam, ha megfelelek annak az elvárásnak, amit ők felállítanak ezzel a beosztással, illetve a jelölttel szemben, akkor én szívesen elvállalom. És ez így is történt. Ezért vagyok Orosházán, és borzasztóan örülök, hogy itt lehetek.

Fotó: Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Dr. Nádasdi Tamás rendőr alezredes, rendőrkapitány megérkezett Orosházára. A mindennapokban dolgozik, vezetőként irányítja a település és a kapitánysághoz tartozó települések rendvédelmét. Ugyanakkor éli az életét, vannak dolgok, amik az új beosztás miatt nem változtak. Ilyen például, hogy elkötelezte magát a sport világában.

– A sport nagyon fontos a számomra. Nálunk a kézilabda volt a családi sportág, édesapám is kézilabdázott, majd én is, a nagyobb fiam és már a kicsi is. Volt egy kilengésem, 5-6 évig úsztam, de hamar átnyergeltem a kézilabdára. Egészen az NB II-ig jutottam, mert rájöttem, hogy kevés emberből lesz élsportoló. Amikor már kevés időm volt a játékra, elmentem kézilabda-játékvezetőnek. Gyakorlatilag 30 éve vagyok a kézilabdában valamilyen szinten. Tíz évig voltam a Csongrád Megyei Kézilabda Szövetség főtitkára, amellett pedig versenybíró. Az a kedves, öltönyös ember, aki középen ül és jól látja a meccset, a versenybíró, sportnyelven zsűrinek nevezik. Ezt BL szinten űzöm. Például a Pick-meccseket én szoktam zsűrizni, emellett NB I-ben és NB I/B-ben tevékenykedem. Bár az élsportról lemondtam, a rendszeres mozgást fontosnak tartom, maradt az otthoni kis konditerem, futógép, evezőpad, ami karbantart. Hetente 4-5 óra mindig jut arra, hogy kicsit edzek, és ez teljesen jó így. A gyerekeket is erre neveljük. A nagyobb fiam kézilabda-játékvezető, a kisebbik lelkes kapus kézilabdában. Kicsit át is szövi a sport az életünket.

– Milyennek látja Orosházát így egy hónap után, milyennek ismerte meg a várost, az embereket?

– Orosházát nagyon élhető, békés városnak láttam és ezt is tapasztalom. A város tiszta, erre büszke lehet Orosháza, rendezettek a parkok. Nagyon kedvesek, nyitottak az emberek. Amit láttam, az bíztató. Mindenki el akar fogadni, közlékeny, kedves, segítőkész. Átnéztem a bűnügyi statisztikákat is, és nem csak az egyhavi megérzésem alapján mondom azt, hogy békés, élhető város, hanem a számok tükrében is. Azok sem indokolják, hogy Orosházát bármilyen negatív jelzővel illessék, a bűn városának kiáltsák ki. Ahonnan jövök, Csongrád-Csanád vármegyében a sok déli határátkelővel hatványozottan jelen van a migránshelyzet, ez itt kevéssé érezhető.

– Bemutatkozáskor, a képviselő-testületi ülésen azt kérte, hogy a lakosság forduljon önökhöz bizalommal.

– Igen. Meggyőződésem, hogy a rendőrség nem elég a közbiztonsághoz. Kell hozzá a lakosság együttműködése a rendőrséggel, önkormányzatokkal. És kell hozzá a szemmozgalom, a szomszédok egymásért kezdeményezés, hogy ránézzünk, figyeljünk a szomszédra mi történik vele, a házánál, lakásánál. Az együttműködés mindenki számára hasznos, a közösség és az egyén számára is. Kevesebb bűncselekmény, jobb közbiztonság, nagyobb elégedettség. Ha valamilyen jogsértés történik abban az utcában, városrészben, boltban, ahol az ember jár, akkor hívjon bennünket, kisebb településen pedig meg lehet keresni a KMB-st, neki is jelezhetik a problémát. Higgyék el, ezek a jelzések nem maradnak válasz, intézkedés nélkül. Leírjuk, megyünk, kivizsgáljuk. Ha egy nem kívánatos jelenség felüti a fejét, tudnunk kell róla és azonnal reagálunk.

Fotó: Nagy Kristóf

– A kulcs a bizalom. Egy segítőkész, állampolgár-barát rendőrséget szeretnénk működtetni. Arra törekszünk most Orosházán, hogy erősítsük a bizalmat, ez meghozza majd a gyümölcsét. Úgy érzem, hogy egyre nagyobb a bizalom, és ezt igyekszünk meghálálni.

– Azt kérem, továbbra is forduljanak hozzánk bizalommal, bátran. Az, hogy utólag értesülünk egy eseményről egy internetes fórumról, annak hírértéke van, de fogalmazzunk úgy, hogy „sportértéke” nincs. Annak már sokkal nagyobb, ha az érintettek bejönnek, felhívnak bennünket, elmondják akkor, amikor történt. Azonnal tudunk intézkedni, és ehhez a bejelentőtől meg is tudjuk kérdezni a részleteket, amelyekből kiindulhatunk. Nem ígérem, hogy minden esetben sikerül majd felderítenünk a bűncselekményt. De azt bátran állítom, hogy megteszünk mindent azért, hogy segítsünk és felderítsünk mindent a legkisebb szabálysértéstől kezdve. De ha nem szabálysértésről, bűncselekményről szól a bejelentés, hanem pl. számára gyanús embert, vagy olyan közlekedési helyzetet lát valaki, amelyben bármely hatóságnak dolga lehet, segítünk. Ha rendőri eszközökkel kezelhető a probléma, intézkedünk. Ha nem, el fogjuk mondani, hova lehet bejelentést, észrevételt, panaszt tenni, adott esetben mi továbbítjuk. De cserébe azt kérjük, jöjjenek, mondják, mert csak együtt tudunk hatékonyak lenni – véli az új rendőrkapitány.

Dr. Nádasdi Tamás rendőr alezredes, Orosháza rendőrkapitány az alábbi üzenetet fogalmazta meg az orosháziak felé:

„Ne féljenek a rendőrtől, az egyenruhától. Azért vagyunk, hogy segítsünk, megvédjük Önöket. Sosem fog megszűnni a bűnözés, mindig lesz olyan, aki úgy érzi a másé az övé. Mindig lesz olyan, aki nem tartja be a szabályokat, zavarja a jogkövető, a közösségi együttélés szabályait betartó embereket. De ennek megpróbáljuk elejét venni rendőri jelenléttel, együttműködéssel, jó megelőzési kampánnyal. Ha pedig nem megy, akkor a lakosságot kérjük, minél hamarabb szóljanak, hogy minél hamarabb el tudjunk kezdeni nyomozni, vagy bármilyen módon intézkedni.”

Kiemelt kép: Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.