- hirdetés -

A 2023-as év különleges időszak a Nemzeti Filharmonikus Zenekar életében, hiszen idén ünneplik fennállásuk 100. évfordulóját. A zenekar koncertsorozattal lepi meg közönségét: országszerte pontosan száz helyszínen száz koncertet adnak ingyenesen a zenekar művészei.

A koncertsorozat azért is rendkívüli, mert egy filharmonikus zenekar létszámának köszönhetően nem tud mindenhová eljutni, különösképpen nem kisebb településekre. A budapestiek előnyben vannak, mert számukra könnyen megközelíthetőek az egyes koncerthelyszínek, mint például a Vigadó, a Müpa vagy a Zeneakadémia. Vidéken azonban korlátozottak a lehetőségek egy közel 100 tagú zenekar befogadására.

Népszerű komolyzenei dallamok csendültek fel (Fotó: Nagy Kristóf)

Orosházán csütörtök este, a Művészetek házában csendültek fel a népszerű komolyzenei dallamok a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kamaraegyüttesének előadásában. Mint a koncert előtt megtudhattuk, egyfajta misszió is ez a zeneművészek számára, ami a komolyzene népszerűsítését illeti.

– Tegnap Szarvason játszottunk, ma itt vagyunk Orosházán, holnap Békésen lépünk fel. A száz koncert keretében az összes vármegyében megfordulunk, kisebb nagyobb településeken. Igyekszünk olyan művekből összeállítani a repertoárt, amelyek ismertebbek, népszerűbbek, könnyebben „fogyaszthatók”, hisz ezek által könnyebb megszerettetni ezt a műfajt. Csajkovszkij, Mozart, Vivaldi, Haydn vagy Johann Strauss művei is szerepelnek a műsorban. A kamaraegyüttesünk ma este úgy áll össze, mint egy komplett nagyzenekar, csak hangszerenként nem három-négy lesz a színpadon, csak egy-egy, illetve hegedűből kettő – mondta el Molnár Zoltán trombita szólamvezető.

Aki ott volt nagyszerű zenei élményt kapott (Fotó: Nagy Kristóf)

A művészetek házában nem telt meg minden szék, (talán az ugyanebben az időpontban, a PMK-ban tartott színházi előadás miatt), de aki ott volt, az jól szórakozott és csodás élményt kapott a zenészek művészi játéka révén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.