- hirdetés -

Október 2-án a Művészetek Házában folytatódott a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola programsorozata, amit a zene világnapja alkalmából szerveztek. Ezúttal az intézmény oktatói, művésztanárai ragadtak hangszert.

Három nappal korábban, a képzőművészeti növendékek alkotásainak a kiállításával nyitotta meg a zene világnapja alkalmából rendezett programjainak sorozatát a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola. A tehetséges fiatalok rajzai és festményei ezúttal is ott sorakoztak a Művészetek Házának a falain, ezúttal azonban már a hangszereké volt a főszerep. Az iskola oktatói, művésztanárai léptek fel.

– Tulajdonképpen hagyományt követünk ezzel, hiszen ilyenkor a világ minden részén akár a komolyzene, akár a könnyűzene terén megemlékeznek a zene világnapjáról. Tavaly vagy tavalyelőtt vendégművészeket hívtunk, a mai estén pedig a tanárainkkal együtt ünnepelünk, ők adnak ma műsort szólóban, illetve kamaraegyüttesekkel – nyilatkozta az intézmény igazgatója, Kardosné Bánhidi Éva.

Az igazgatónő köszöntőjében külön is kitért a világnapot elindító hegedűművész, Yehudi Menuhin gondolataira, aki úgy tartotta, az ezerarcú muzsikát megismerni azért is fontos, mert közelebb hozza egymáshoz az embereket, a kultúrákat. A káoszból rendet teremt, a megszakítottat folytonossá varázsolja. Nagy hatással van az érzésekre, a zene a harmónia és a szépség igényéből fakad. Javítja az ember egészségét, néhány országban a kórházak is alkalmazzák a gyógyulási folyamatok támogatására.

– Amikor Kodály Zoltánt arról kérdezték, mikor érdemes elkezdeni a gyerekek zenére nevelését, azt mondta, hogy 9 hónappal a születésük előtt. A hangszeres zenetanulás pedig pozitív változásokat is okoz az agy bizonyos területein. Ezáltal javulnak a mentális képességek, a hangszeren való játék fejleszti az összpontosítást, koncentrációt. A gyermekek érzelmileg kiegyensúlyozottabbá válnak, a tanulás olyan sikerélményeket adhat nekik, melynek hatására oldódik a szorongás és a gátlásosság – sorolta.

Ezt követően pedig következhettek maguk az előadások, kamara- és szólóprodukciók, hegedűn vagy éppen gitárral előadott szerzemények váltották egymást a színpadon. Lengyel Erik, az iskola ütőhangszeres művésztanára egy különleges eszközzel állt színpadra. Ez a hangszer az afrikai eredetű ütő- és dallamhangszer, a marimba.

– Én általában a kortárs zeneszerzők művei közül szoktam válogatni és játszani, hiszen a marimba még viszonylag fiatalabb hangszernek számít – mesélte Erik, de hozzátette, szívesen ad elő Bach-átiratokat is.

A közönség teljesen megtöltötte a Művészetek Házát hétfő este, az ülőhelyek mellett az emeletre is sokan mentek fel és hallgatták onnan az előadásokat, nem is maradt el a taps és az elismerés egy-egy produkció után.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.