- hirdetés -

Meghatódva nézett körül a Városházi Galériában Lovas Éva, hiszen nem gondolta volna, hogy ennyien érkeznek majd első, önálló kiállítására. A november 8-i megnyitón a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatója, Józó Tamásné beszélt a művész életéről, majd a köszöntő után minden vendég megcsodálhatta a 36 kiállított alkotást.

Rokonok, barátok, orosházi művészek, egykori osztálytársak érkeztek Lovas Éva Színes világ című első, önálló kiállításának megnyitójára. A Városházi Galéria terme régen fogadott már ennyi embert, a plusz székek ellenére is volt, aki a hátsó sorokban állva hallgatta a megnyitót. Józó Tamásné köszöntőjében elmondta, a nyugdíjas óvónő már pedagógusként is rengeteget alkotott, életében a legfontosabb dolgok családja és lánya mellett pedig a képzőművészet, az olvasás és a sport. – Festészetében portrékat, csendéleteket, tájképeket örökít meg, melyek megszólítják az embert – emelte ki Józóné Katalin.

Lovas Éva Leonardo da Vinci, Tiziano Vecellio, Raffello Sanzio műveit egyaránt inspirációnak tartja. Jelenlegi alkotók közül pedig Gulyás László művészetét követi nagy figyelemmel. Habár már fiatalabb korában is foglalkozott az alkotással, komolyabban csak 2017-ben kezdett rajzolni, majd egy évvel később festeni, amikor megismerkedett a jobbagyféltekés látásmóddal.

– Eleinte portrékat rajzoltam, majd egy ismerősöm javaslatára kipróbáltam az olajfestést. Sokat gyakoroltam, rengeteg vázlatot készítettem, valamint az internetről is ellestem egy-két praktikát – mondta a művész. – Én az alkotással mindig a gondolataimat, az éppen átélt eseményeket adom át. Nagyon szeretek olvasni, ebből is nyerek ihletet. Mostanában például a magyar történelmi regények fognak meg, ezeket jelenítem meg, de a sportolókat is nagyon szeretem, hisz nekem is fontos a testmozgás. Emellett pedig a természet az, ami még közel áll a hozzám, a madarak, a rókák és a farkasok – tette hozzá.

A november végéig megtekinthető 36 képet igyekezték úgy összeválogatni, hogy látszódjon benne az alkotó fejlődése. Képeivel a természet, a színek és árnyalatok szépségét szeretné átadni, hiszen egy felhő, de akár egy fa is rendkívül sokféleképpen látható a természetben.

Fotók: Nagy Kristóf

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.