- hirdetés -

Élete első ötven évében a családé és a munkáé volt a főszerep, mostanra pedig a festészet köti le minden idejét Belankáné Hopka Margitnak. Ebből is ered jelenlegi tárlatának címe, 50+30, melynek megnyitóját a Városházi Galériában rendezték meg szeptember 13-án.

Gyermekkorában vitte el egyik pedagógusa a Városi Képtárba, ahol látva a felnőttek alkotásait, megtetszett neki a művészet. A festés mégis háttérbe szorult Hopka Margit életének első felében. Tanult, dolgozott, házat épített és gyermeket nevelt. A most 80 éves idős asszony az utóbbi 30 évben kezdett alkotni, gyermekei kirepültek, így ez és a kertészkedés köti le most minden idejét.

– Semmi más nem jár az eszemben, csak az alkotás, hiszen ez maga a csoda. Nagyon szeretem a természetet, a virágokat, a környezetem mellett leginkább ez inspirál engem. Technikák és eszközök közül valahogy az olajfesték az, amit leginkább szeretek, mivel úgy gondolom maradandóbb, ennek köszönhetően pedig az ükunokám is tud majd a képeimnek örülni. A képeken keresztül jó érzés visszaidézni a régi szép időket. Megható, hogy ennyi ember érkezett ide, hogy megnézze az alkotásaimat. Nem vagyok a szavak embere, én festeni szeretek, de őszintén köszönöm, hogy itt vannak – zárta gondolatait a művész.

Fotók: Nagy Kristóf

A megnyitó beszédek előtt a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola diákjai és tanárai adtak elő két zeneművet, majd köszöntőjében Jusztin Balázs méltatta az orosházi alkotót. Elmondta, már gyermekkorában is ismerte Margitot, aki 1993. után folyamatosan képezte magát, tanult, és a művészetbe fektette legtöbb idejét. A tárlat megnyitóján tortával köszöntötték a születésnapját nemrégen ünneplő Hopka Margitot, majd mindenki körbejárta a termet, megcsodálva azt a 35 kiállított képet, melyek egészen október végéig tekinthetők meg a Városházi Galériában.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.