- hirdetés -

Egy érdekes és egyben nosztalgiával teli utazás részesei lehettek azok az érdeklődők, akik november 7-én a Justh Zsigmond Városi Könyvtárba látogattak. Ekkor folytatódott ugyanis a még 2019-ben útjára indult Ezt látta a kameránk programsorozat, az eseményen az idei év zenei-, irodalmi- és helytörténeti eseményeit idézték fel újra.

A részleteket az intézmény zenei könyvtárának vezetője, Törköly József ismertette.
– Könyvtárunkban ugye régebb óta folyik egy archiválási munka, melynek az a lényege, hogy egyrészt a saját rendezvényeinket, másrészt a Rock Klub orosházi előadókkal megvalósuló koncertjeit videóra rögzítjük és eltároljuk. Ezt azért tesszük, hogy a felvételeket, felvett eseményeket megőrizhessük az utókor számára – árulta el.

Maga az archiválási munka még 2008-ban kezdődött, amikor zenei könyvtárosként József elkezdte videóra rögzíteni a helyi zenei eseményeket, a felvételekből pedig az elmúlt 15 év során kialakult egy helytörténeti videótár, melynek ma már több mint 1000 darabja van. A mostani rendezvény alapötlete pedig 2019-ből származott, azzal a céllal hozták létre, hogy ne csak az utókornak dolgozzanak, hanem be is mutassák az elkészült felvételeket.

– Akkor a könyvtár alapításának 70. évfordulóját ünnepeltük. Kollégáim közül Csányiné Kádár Tünde volt az, aki elsőként felvetette, hogy az akkori ünnep jegyében készítsenek néhány összeállítást az addigi felvételekből, amit az olvasók, vendégek, látogatók is megtekinthetnek. Így indult útjára az Ezt látta a kameránk programsorozat története – mesélte Törköly József.

A kedd esti összeállítás kimondottan a könyvtár és a Rock Klub idei évét vette górcső alá, de így is nem kevesebb, mint 223 esemény felvételeiből válogathattak. Összesen 10 részletet láthattak az érdeklődők, 5 zenei esemény, 4 irodalmi esemény és 1 helytörténeti esemény felvételét. Hallható volt Orosháza díszpolgára és jeles helytörténésze, Koszorús Oszkár, visszatekintettek egy idén éppen fennállásának 50-ik évfordulója alkalmából koncertet adó együttes fellépésére, de különböző könyvbemutatók részleteit is felidézhették. Időrendi sorrendben haladtak, januártól egészen a legutóbbi, októberi hónapig néztek vissza részleteket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.