- hirdetés -

Hétfőn ismét szüretre gyülekezett a megszokott kis csapat Lászlóffy Attiláék rákóczitelepi kertjében. Az évek alatt országos hírnevet szerzett orosházi kivi beérett és jó termést hozott.

Attiláék, a nagyapa kertjében kezdték a kivi termesztését több, mint tíz évvel ezelőtt. Volt egy jó ötlet, miszerint ez a gyümölcs a hazai klíma alatt is megterem, ők pedig – Osztroluczki Anita kertészmérnökkel közösen – elkezdték bújni az internetet. Utánanéztek aminek lehetett, a többit a gyakorlatból sajátították el az évek alatt.

Az elsőként ültetett negyven tő mellett, idén először már termést hozott a később ültetett száz tő némelyike is. Lászlóffy Attilát kérdeztük a termésről.

Az ültetvény történetében először sikerült átlépni az 500 kilós határt (Fotó: Nagy Kristóf)

– A tavalyi extrém forró és főleg aszályos időjárás nem tett jót, viszonylag kevés termést érleltek a növényeink. Idén úgy tűnik jobb a helyzet, kedvezőbb volt az idő. Sokat kellett ezen a nyáron is locsolni, de sok szép kivi is lett. Az ültetvény történetében először lépjük át az ötszáz kilós álomhatárt. Az öt éve ültetett növények is meghozták első termésüket. A titok a locsolásban és a metszésben van. Ez utóbbi tekintetében megfizettük az első években a tanulópénzt, de hála Anita szakértelmének, ez már a múlté. Most egy nagyobb befektetést kell eszközölni. A támasztó oszlopok teherbírását és az egész támrendszert kinőtték a növények. Újakat erősebbeket kell létesíteni és kell egy új kutat is fúrni, a jövő nyári öntözéshez – teszi hozzá Attila.

A vásárlók szerint az orosházi kivi sokkal jobb, mint a boltban vásárolt, ki tudja mikor szedett és hetekig utaztatott társai, ráadásul vegyszermentesen termesztik. A termés rendszerint napokon belül gazdára talál. Sokan várják, számítanak rá és a Szentesi úti kertből hamar elviszik. A maradékból, az elmúlt években készült már (igen finom – a szerk.) pálinka is. Mint megtudtuk, idén a maradékból dzsemet, lekvárt készítenek.

A nyers kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segít a szervezetünknek a fehérjék megemésztésében. Éppen ezért egy kiadós, sok húst tartalmazó ebéd után remek uzsonna lehet. Ezen felül magas rosttartalmának köszönhetően segít megakadályozni a székrekedést és a fokozott gázképződést egyaránt. Nagyon sokat segít továbbá a szervezet méregtelenítésében is, így ha hetente tartunk egy-egy gyümölcsnapot, akkor mindig érdemes sok kivit is fogyasztani. A kiviben nagyon sok a C-vitamin, és mivel sok benne az antioxidáns is, így összességében nagyon jó hatással van az immunrendszerre. Náthaszezonban különösen jó ötlet elfogyasztani napi egy-két darabot.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.