Nem mindennapi szüretre gyűltek össze Rákóczitelepen Lászlóffy Attila és barátai. Beérett az immár országos hírnévnek örvendő orosházi kivi.
Attiláék, a nagyapa kertjében kezdték a kivi termesztését kilenc évvel ezelőtt. Volt egy jó ötlet, miszerint ez a gyümölcs a hazai klíma alatt is megterem, ők pedig – Osztroluczki Anita kertészmérnökkel közösen – elkezdték bújni az internetet. Utánanéztek aminek lehetett, a többit a gyakorlatból sajátították el az évek alatt.
Sok locsolással és teljesen vegyszermentesen
Mint Lászlóffy Attila elmondta, a száraz, meleg nyár nem könnyítette meg idén a dolgukat:
– A kivi alapból eléggé vízigényes növény. Az idei száraz nyáron nagyon sokat kellett locsolni és emiatt az altalaj gyommentesítésével is több volt a munka, de a termő tövek meghálálták a gondoskodást, jobb lett a termés a tavalyinál. Továbbra sem használunk semmilyen vegyszert és az eddigi tapasztalatok szerint finomabb az orosházi kivi, mint a boltokban kapható, ki tudja, mikor szedett és hetekig utaztatott társai – foglalta össze Attila.
Mint megtudtuk, az elmúlt évben az orosházi kivi országos hírnévre tett szert és nem csak a magánszemélyek szeretnék megvásárolni.
– Megkerestek minket cukrászok és vidékről is érdeklődnek, hogy vennének a kiviből. Sokan kerestek meg az ország minden pontjáról azzal is, hogy szeretnének hasonló ültetvényt létrehozni. Volt akivel a neten beszéltünk, de többen el is jöttek és személyesen tudtuk a tapasztalatokat megosztani. Nálunk a második generációs ültetvény növekszik már a szomszéd telken, van tapasztalat bőven – mondja mosolyogva.
A baráti társaság estére végzett is a szürettel. Valóban több termett a déligyümölcsből. A tavalyi három mázsával szemben, idén több mint négyszáz kilónyi került válogatás után a ládákba. A most szedett orosházi kivi hamarosan kapható lesz a Szentesi út végén.
A nyers kivi egy aktinidin nevű enzimet tartalmaz, amely segít a szervezetünknek a fehérjék megemésztésében. Éppen ezért egy kiadós, sok húst tartalmazó ebéd után remek uzsonna lehet. Ezen felül magas rosttartalmának köszönhetően segít megakadályozni a székrekedést és a fokozott gázképződést egyaránt. Nagyon sokat segít továbbá a szervezet méregtelenítésében is, így ha hetente tartunk egy-egy gyümölcsnapot, akkor mindig érdemes sok kivit is fogyasztani. A kiviben nagyon sok a C-vitamin, és mivel sok benne az antioxidáns is, így összességében nagyon jó hatással van az immunrendszerre. Náthaszezonban különösen jó ötlet elfogyasztani napi egy-két darabot.
Kiemelt kép: Horváth Bence