- hirdetés -

Csak ők tudják, mennyi munka van egy ilyen szintű rekord felállításában. Sinka „Popey” Zsoltnak nincs már ebben a műfajban ellenfele sem itthon, sem a világ más országában. Foggal húzó erősemberként egy ideje a saját rekordjait dönti meg, vagy keres olyan új kihívásokat, amelyeket az emberi ész felfogni is nehezen képes. Mindebben mellette áll menyasszonya, Ravasz Marianna, akinek pulzusszáma egy-egy rekordkísérlet közben vetekszik Zsoltéval.

Egy nap, három rekord. Ez volt a terv, az időjárás azonban közbeszólt, október 27-én ugyanis szakadt az eső. De ekkorra már minden apró részlet le volt szervezve, ami a három új világcsúcs felállításához kellett, így nem volt mit tenni, Popeynek meg kellett próbálnia a lehetetlent.

– Az első rekordkísérlet Kecskeméten történt, tizenegy darab egymás után kötött autó várta, hogy elhúzzam őket a fogaimmal – mesélte Popey. – Reggel hétkor még szakadt az eső, muszáj volt kivárnunk, hogy valamelyest csillapodjon, de hát mondanom sem kell, utána is nagyon csúszós volt a talaj. Az első kísérletkor csak három és fél méterre sikerült elhúznom az autókat, aztán az egyik automata váltós kocsi parkállásba helyezte magát, és blokkolta az egész karavánt. Második nekifutásra viszont kaptam egy olyan biztató szót Marcsitól, ami után 31,5 méterre húztam el a 24 tonnás kocsisort. Egy rekord felállításához öt méter kell, vagyis sikerült jócskán túlteljesítenem a minimumot.

„Szórakozol itt?” – valahogy így hangzott az a bizonyos biztató mondat, ami óriási erőt adott Zsoltnak. Az első sikeres rekordállítás után összepakolt a csapat, és indult tovább a Kakucs Ringre, ahol már várta Popeyt a második kihívás, egy 172 tonnás daru.

– Hatalmas élmény volt elhúzni ezt a hatalmas járművet, darut még sosem mozdítottam korábban – fogalmazott. – Azokban a percekben épp kisütött a nap, bár ettől még a talaj ugyanúgy csúszott, úgyhogy volt bennem egy kis félsz. A negyedik nekirugaszkodásra viszont sikerült megmozdítanom a járművet, amit aztán 7 méter 60 centire húztam el a kiindulóponttól.

Popey minden világrekordja hitelesített, az utóbbi kettőnek épp most folyik a dokumentációja. A sokszoros Guinness-rekorder most is lehetőséget adott arra, hogy bárki szabadon próbára tegye magát ebben a sportágban. Eddig még nem akadt egyetlen bátor jelentkező sem a húzásokra, de az erősember bízik benne, hogy az utolsónál odaáll egy bevállalós, kemény fazon, és fogai közé veszi a kötelet.

– Lesz még egy rekordkísérletem – mesélte. – Igaz, úgy terveztük, ez a hármas az utolsó, de mivel a szakadó eső miatt a kamionhúzás elmaradt, jövő októberben szeretném majd azt pótolni. Hat kamiont kötünk egymás után, ennyit még sosem húztam el egyszerre. Most már tényleg azt mondom, ez a hetényegyházi világrekord-állítás lesz a végső. Folyamatosan készülök rá, ez is a hétköznapok része, jelenleg azonban az esküvőszervezés az első az életünkben, jövő júliusban ugyanis összeházasodunk.

Popey hónapokon át készült az október 21-ére, több mint 10 kiló izmot szedett magára nyár eleje óta. Hamar kinőtte a gyopárosi edzőtermet, ma már Kokónál edz kedvesével. Zsolt személyi edzőként igen szigorú Mariann-nal, de természetesen csak azért, mert félti. Nem szeretné, ha egy szabálytalan mozdulat hatására szerelme lesérülne. Élvezik a közös munkát, életük szinte minden percét együtt töltik, hisz együtt is dolgoznak masszázsszalonjukban.

Hamarosan jobban is megismerhetjük őket, bepillantást nyerhetünk kapcsolatukba, hisz jövő év elején szerepelni fognak a Párharc című tévéműsorban. Addig itthon teszik a dolgukat, a munka mellett szakítanak időt a jótékonykodásra is. Egy irtó édes ötlettel álltak elő, amellyel az orosházi gyerekek arcára szeretnének mosolyt csalni.

– Ne lepődjön meg senki, ha december elején egy szánnak „öltöztetett” autót húzva meglát majd engem rénszarvas jelmezben – mondja mosolyogva Popey. – Szeretnénk meglepni Marcsival az ovisokat és a bölcsiseket, ezt szervezzük éppen. A részletek titkosak, de bízunk benne, hogy örömet szerzünk majd a kicsiknek.

– Olyan sok rossz van a világban, mi megpróbálunk belecsempészni valami jót – tette hozzá Ravasz Marianna, majd vőlegényére nézett. Mindkettejükön látszik, érződik, őszintén szeretik egymást. Közös terveik vannak, közös célok motiválják őket. Nem utolsó sorban pedig támogatják egymást vágyaik megvalósításában, ami szép és példaértékű. Az az odaadás, ahogyan a fiatal lány segíti Popeyt a világrekordok megszervezésében, az azokra való felkészülésben, és ahogy torka szakadtából buzdítja őt a kísérletek közben, mesébe illő.

Kiemelt kép: Sinka Zsolt gyűjteménye

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.