- hirdetés -

Gyopárosfürdőn készül Sinka „Popey” Zsolt erősember utolsó világrekord-kísérletére. Az edzések a fürdő konditermében zajlanak, heti négy alkalommal jár ide a sokszoros világrekorder. A kísérletre október végén kerül majd sor, Popey ekkor egy több mint kétszáz tonnás darut fog elhúzni a fogával.

Sinka „Popey” Zsolt rengeteg világrekorddal büszkélkedhet. Az utóbbi időben már a saját rekordjait döntötte meg, hisz amint mesélte, nem igen akad, aki ebben a sportágban vetélytársa lehetne. Csak hogy érzékeltessük a (most már) Orosházán élő erősember képességeit a húzás tekintetében: néhány éve két arab erősember elhúzott együtt egy Boeing 747-es repülőgépet, és ezzel Guinnes-rekordot állítottak fel. Popey nem sokkal később ugyanezt a teljesítményt nyújtotta, csak épp egyedül.

– Jó lenne tudni, hol vannak a határaim – fogalmaz. – Amit eddig megpróbáltam elhúzni, azt el is húztam, a világ legnagyobb tűzoltóautóját, ami közel 100 tonna volt, hét egymáshoz láncolt kamiont, repülőt stb. Az utolsó erőpróbámra készülök, aztán nem lesz már mit húznom. Darut korábban még senki sem mozgatott így a világon, ennek a 8-9 tengelyes, 105 tonnás járműnek a tömege akár 300 tonnáig is növelhető. Ez lesz a végső rekordkísérletem.

Sinka Zsolt edzései a gyopárosi fürdő konditermében zajlanak. Még a kezdetek kezdetén, 13 éve a teljes testtel húzásra erősített az erősember, az utóbbi tíz évben viszont teljesen átállt a foggal történő húzásra.

– Meg kell erősíteni a nyakizmot, a hát középső részét és az állkapcsot. Speciális edzésekre van szükség, de ez persze nem úgy néz ki, hogy egyszerre veszek be egy egész csomag rágót – folytatta mosolyogva. – A módszerem, hogy az edzőteremben a csigás gépre ráakasztok egy kötelet, és ezzel erősítem az állkapcsom teherbíróképességét. Rendszeresen ellenőrzöm, hol tartok. Most azt látom, egy picit még rá kell tennem a harapóerőre, ami egyébként már így is több mint két tonna. Az utolsó rekorddöntésemkor ezt is túl fogom szárnyalni.

A felkészülés során támogatja őt orosházi kedvese, Ravasz Marianna is. Mint megtudtuk, egy éve tartó kapcsolatuk néhány napja még komolyabbra fordult, Sinka Zsolt ugyanis eljegyezte párját. A menyasszony kissé aggódva ugyan, de szintén várja a rekordkísérlet napját.

– Picit izgulok érte, hisz még sose húzott ekkora súlyt – mesélte Zsolt menyasszonya. – Zsolti mindig feszegeti a határait, de ez már egy olyan határ, amit nem tudom, érdemes-e tovább feszegetni. Attól, hogy féltem, persze nagyon büszke is vagyok rá, és igyekszem segíteni a felkészülésben. Próbálom úgy alakítani a napunkat, hogy pihenni is tudjon, és ha végre elkészül a konyhánk, én főzök majd neki. Bízom benne, hogy ez lesz az utolsó rekordkísérlete, hisz elég veszélyes ez a sport, és könnyen meg is sérülhet húzás közben. Ezt a célt nemcsak fizikailag nehéz teljesíteni, fejben is nagyon ott kell lenni. Ez is megterhelő, sok időt vesz, akárcsak a szervezés és az ezzel kapcsolatos meetingek. De most mindkettőnknek ez a legfontosabb. Ha megvan a világrekord, utána jöhet az esküvő és a baba.

A nagy napig, azaz a daruhúzásig október végéig kell még várni. Aznap Popey három rekorddöntést kísérel majd meg három különböző helyszínen. A tervek szerint Kecskeméten hat egymás után kötött kamiont húz el, majd Budapesten az Aquaworldnél egymáshoz láncolt autókat – nyolcat, tízet, tizenkettőt, ez még képlékeny – mozgat meg a fogaival. Végül a Kakucs Ringen lesz a nap fénypontja, a daruhúzás. Addig pedig folyamatosan edz, hogy eddigi teljesítményének valóban méltó lezárása, csúcspontja legyen az utolsó húzás.

Fotók: Somogyi Martin/OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.