- hirdetés -

A darvak vonulása a Tiszántúl egyik legszebb természeti jelensége. A kardoskúti Fehér-tónál rendszerint október második felében tűnnek fel nagy tömegben ezek a szép madarak.

Vándorlásuk közben ezrével állnak meg pihenni minden évben, és amíg az idő nem fordul igazán zordra, itt is maradnak. Reggelente kirepülnek a földekre, a learatott kukorica táblákon, szántóföldeken, réteken csemegéznek, este pedig nagy csapatokban foglalják el biztonságos helyüket a Fehér-tónál. A darvak repülése remek élmény: nagy csoportokban, hangosan krúgatva húznak el a tó felett hajnalban, amikor elhagyják szálláshelyüket, illetve napnyugtakor, amikor visszatérnek a tóra.

(Fotó: pixabay.com)

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Tájegysége minden évben megszervezi a darulest, ahol az imént említett esti beszállást, szakember vezetésével nézhetik végig a természet szerelmesei. Novemberben, minden szombatin délután 14:30-tól érdemes érkezni a Kardoskút, Sóstói-telep bejárójánál a Lófogó-ér melletti kilátóhoz, ahol alkonyatig lehet gyönyörködni a darvak beszállásában. A szakvezetés kíséretében számos érdekességet megtudhatunk a darvakról. Ilyenkor már az esti órákban erősen lehűl a levegő, ezért érdemes jól felöltözni és nem baj, ha van nálunk egy kereső távcső, illetve fényképezőgép.

November 4-én, 11-én, 18-án és 25-én várnak minden kedves természetszerető érdeklődőt a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Tájegysége munkatársai.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.