- hirdetés -

Mindenszentek és halottak napja közeledtével egyre többen kelnek útra, hogy meglátogassák elhunyt szeretteik sírhelyét. Sokan viszont ezt az alkalmat arra használják fel, hogy megkárosítsanak másokat. Íme néhány jó tanács, hogy egy kis elővigyázatossággal és körültekintéssel hogyan kerülhetjük el a kellemetlenségeket.

Mindenszentekkor és halottak napján megélénkül a forgalom az utakon és a sírkerteknél, sokan virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékeznek meg elhunyt szeretteikről. A temetők környékén ebben az időszakban nagyobb gyalogos- és gépjárműforgalomra lehet számítani, a tömegközlekedési eszközökön pedig zsúfoltságra. Gyakran előfordul, hogy a temetőkbe, sírkertekbe kilátogatók a parkoló autókban hagyják értékeiket. Viszont, amíg mások emlékeznek, a bűnelkövetők eltulajdoníthatják a síroknál felügyelet nélkül hagyott táskákat, a lezáratlan kerékpárokat, a temető előtt parkoló autókban látható helyen hagyott tárgyakat.

A rendőrkapitányságok munkatársai ilyenkor minden évben felveszik a kapcsolatot a temetők gondnokaival, üzemeltetőivel, valamint a polgárőrökkel és a közterület felügyelőkkel is. Szükség esetén segítik a forgalmat és tanácsokkal látják el a temetőbe érkezőket.

Sokan látogatják meg ilyenkor elhunyt szeretteik sírhelyét, ezért is fontos a körültekintés és az elővigyázatosság (Archív fotó: Horváth Bence)

A bűncselekmények, balesetek megelőzése érdekében mindenkit arra kérnek, hogy az értékeiket, táskájukat még rövid időre se hagyják őrizetlenül. Ha valaki autóval érkezik a temetőhöz, fontos, hogy még véletlenül se hagyjon a jármű műszerfalán, ülésén vagy kalaptartóján telefonokat, táskákat személyes holmikat. A kabátot se hagyjuk az utastérben, még abban az esetben sem, ha kiürítettük a zsebeit, hiszen aki kívülről néz be az autóba, ezt nem tudhatja. Ellenben azt hiheti, hogy talál benne egy pénztárcát vagy telefont és ezért fel is törheti a kocsit. Amit nem tudnak vagy nem akarnak magukkal vinni a látogatók a temetőbe, azt még az indulás előtt érdemes eltenni a csomagtartóba.

Fontos, hogy az autóját mindenki próbálja jól megvilágított területen leállítani és természetesen minden ajtót bezárva, az ablakokat felhúzva menjünk tovább! Kerékpárját is lakatolja le mindenki és a kosarakban, valamint a kormányon se hagyjon semmit! Ha busszal vagy vonattal utazik valaki, ügyeljen arra, hogy a táskája ne maradjon nyitva és a könnyebben hozzáférhető zsebeikből se tudjanak kivenni semmit az illetéktelenek. Pénzt mindenki annyit vigyen magával, amennyi feltétlenül szükséges, így például a mécsesek, virágok megvásárlásához vagy az utazáshoz!

A sírok gondozása közben, ha valaki elmegy vízért, akkor se hagyja a sírnál őrizetlenül a táskáját! A rendőrség ilyenkor mindenkit arra kér, hogy az utakon figyeljenek egymásra, vezessenek és közlekedjenek szabályosan és figyelmesen, hogy minél kevesebb baleset történjen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.