- hirdetés -

Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítását és vásárát kétévente rendezi meg az Agrármarketing Centrum az Agrárminisztérium égisze alatt. A szakma képviselői mellett a nagyközönség számára is vonzó eseményen idén is bemutatkoztak orosházi termelők.

Az Orosháza és Térsége Gazdakör frissen alakult kistermelő és kézműves tagozatának négy tagja képviselte a várost és a gazdakört az OMÉK-on. Mint Brlázs Róbert gazdaköri elnöktől megtudtuk, közülük hárman a Nemzeti Vidéki Hálózatnak köszönhetően lehettek ott.

A gádorosi hústermékeket sokan keresték (Fotó: Vincze Attila)

– A vidéki hálózat kapott egy területet a vásáron, melyen tizenkilenc vármegye osztozott, minden megyéből két termelő vehetett részt. Békés vármegyét, illetve Orosházát Tóth Bálint és az Orosházi csíramálé, valamint a Giballa Titusz vezette Gádorosi húsműhely képviselte. Az egyik csongrádi helyet Dobsa Tibor és vállalkozása, a Tibchili kapta. Ők is a gazdakörünk új tagozatának tagjai. Rajtuk kívül saját jogon vett részt Vincze Attila és cége, a Winner’s Garden. Egy ilyen nagy rendezvény az ismertségen túl alkalmat nyújt a termelőknek arra is, hogy egymástól tanuljanak, egymástól lessenek el apróságokat, amelyekkel még ellenállhatatlanabbá tudják tenni a portékájukat. Ez lehet egy jobb csomagolás, vagy más apróság. Mindegyik gazdakörös termelőnktől nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az OMÉK-kal kapcsolatban – mondta el tömören Brlázs Róbert.

Népszerű volt az orosházi csíramálé is (Fotó: Vincze Attila)

Egy ilyen országos esemény kiváló alkalom arra is, hogy a résztvevők kapcsolatokat építsenek, melyek segíthetik a jövőbeni munkát. Erről Vincze Attila a tagozat elnöke beszélt:

– Számos vezetővel találkoztam és alakítottam ki jó kapcsolatot, többek között Ondré Péterrel az Agrármarketing Centrum vezetőjével aki ígéretet tett, hogy az EPR rendszer vonatkozásában segítségünkre lesz, hogy tiszta víz kerüljön a pohárba, nagy örömmel üdvözölte gazdakörünk összefogását a kézművesekért, kistermelőkért továbbá biztosított későbbiekben is segítségéről más témában is. Pallóné dr. Kisérdi Imola kormányfőtanácsos, a HÍR (Hagyományok Ízek Régiók) Bírálóbizottság elnökével is hosszas beszélgetést folytattam és örömmel üdvözölte ő is a kezdeményezésünket. A gazdakörünkkel közös projekt lehetőségéről is egyeztettünk. Ezután meginvitált, hogy közösen nézzük meg az OMÉK-on kiállítók standjait. Ez együtt eltöltött idő alatt számtalan kistermelővel, élelmiszer előállító vállalkozással az ország több pontjáról alakítottam ki kapcsolatokat és halottam, láttam számtalan jó példát ami hasznunkra lesz a későbbiekben.

A Winner’s Garden számára is nagyon hasznosnak bizonyult az OMÉK (Fotó: Vincze Attila)

– Buzás Tiborné a Magyar Ízek Versenye – MÍV megálmodója és fő szervezője mikor meghallotta tőlem a gazdakörünk új tagozatának céljait és hogy a tagozathoz csatlakozott tagok milyen széles körből jöttek össze, azonnal együttműködésről biztosított. Továbbá a mi példánkon elindulva megpróbálnak jövőre egy hasonló összefogást összehozni Győr-Moson-Sopron vármegyében is, mert hiánypótló kezdeményezés és az összefogásból a kistermelők, mikrovállalkozók csak profitálhatnak – sorolja Vincze Attila.

A kapcsolatépítés mellett lehetőség nyílt a résztvevős számára új feldolgozó gépek, új technológiák felől is tájékozódni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.