- hirdetés -

A közelmúltban megkapta a Nemzeti Minősítő Oklevelet az orosháziak új kutató-mentőcsoportja. A dr. Sin Zoltán és barátai alkotta mentőegység mostantól bevethető.

Az új csoport neve FÉM, vagyis földön, égen mentés. A kutyás kereső szekciót drónnal is segítik, így mondhatják el, hogy mentenek földön és égen. A csapat és a kutyák is rendszeresen gyakorolnak. Az egyik ilyen alkalomkor látogattuk meg őket. Kálmán László, az egyesület alelnöke mutatta be a csapatot.

A kutya megtalálja a föld alá szorult sérültet és ugatással jelzi gazdájának (Fotó: Nagy Kristóf)

– Az egyesületünket a Földön Égen Mentőcsoportot idén májusban hoztuk létre. A tagságot összeköti a segíteni vágyás mellett, hogy mind orosháziak vagyunk. Az egyesület új, de a tagok egyenként mind tapasztalattal rendelkeznek. Vannak közöttünk a hivatásos állomány tagjai mellett más mentőcsoportok tagjai is. Területkutatásra, kutatás-keresére készültünk és készülünk fel. Öt kutyánkból kettő kiképzett, riasztható, hárman kiképzés alatt állnak. A csapatot erősíti a drónos keresési egység. Mi itt nem vagyunk földrengéses terület, de a kutyák a romok közti keresésre is alkalmasak és készek. A személykeresés a fő profilunk – foglalta össze Kálmán László.

Az elrejtőzött személyek felkutatása is pillanatok műve volt (Fotó: Nagy Kristóf)

Németh László tűzoltó őrnagy, az Orosházi Tűzoltó Parancsnokság parancsnok helyettese is tagja a mentőcsoportnak. Mint elmondta, a minősítő oklevél nagy változást hozott a csoport életébe.

– Önkéntesekből áll a csoportunk, viszont ezzel a minősítéssel bekapcsolódhatunk a katasztrófavédelem szakmai rendszerébe, ami azt jelenti, hogy a katasztrófavédelem irányítása mellett a szakterületünkön belül, drónnal, illetve kutyával keresésben részt vehetünk. Ez lehet egy katasztrófa utáni eltűnt személyek keresése, de a kutyákban még sok más területen is rejlik lehetőség – avatott be Németh László.

Készítettünk egy rövid videót, melyben látható a föld alatt rekedt személyek, a mozgásképtelen sérült, illetve az elrejtőzött személyek megkeresése és megtalálása kutyák és drón segítségével. Hamarosan láthatják ezt is az OrosCafén.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.