- hirdetés -

A Loir folyó torkolatánál található az a kis francia város, ahol az elmúlt héten a Vörösmarty iskola küldöttsége járt, hogy jelenleg futó pályázatának soron következő feladatait megvalósítsák.

– Savenaybe utazott az intézmény Erasmus+ csoportja október 8-án. Az utazás első napján Párizsban tettünk egy hosszú sétát az átszállás ideje alatt, így lehetőségünk nyílt megtekinteni a főváros néhány nevezetességét. Így jártunk a Notre Dame-nál, a Szajna partja mentén elsétáltunk a Louvre-hoz, majd következett a Diadalív és az Eiffel toronynál ért véget a városnézés. Újabb repülőút és vonatozás után értünk el a célállomásra. A gyerekeket családok „fogadták örökbe” erre a hétre, akik nagy szeretettel várták már a diákokat. Első napon a francia iskolával ismerkedtünk, megtekintettük a különböző tantermeket, találkoztunk a helyi diákokkal. Rövid sétát tettünk a vendéglátó városban, majd délután egy közös geocaching játékban ismerkedhettek meg a francia, portugál és magyar gyerekek. Másnap a delegációk St Nazaire városába utaztak, ahol a francia történelem egy részletével ismerkedtek meg, természetesen játékos módon. Délután egy közkedvelt francia játékot is kipróbáltunk, melyet az Atlanti óceán partján sajátíthattak el a résztvevők – avatott be a részletekbe Szalók József pedagógus.

Megtudtuk, hogy a harmadik nap a vendéglátó iskolában telt el. Azokat a játékokat próbálhatták ki először, melyeket a francia partnerintézmény pedagógusai a mindennapi tanítás során is használnak. Ezután különféle közösségépítő játékokat próbáltak ki. A negyedik napot Nantes-ban töltötték el. A városnézés nem volt hagyományos, hiszen a pályázat témája a játékos oktatás, ezért a vendéglátók különböző feladatokat találtak ki a megtekintett látványosságokhoz. Először a rabszolgaság történetét bemutató emlékműnél jártak, majd a gépek szigetére érve egy óriási elefántra szálltak, így tettek meg egy rövid távot a városban. Végezetül egy ismeretterjesztő séta következett a történelmi belvárosban. Az utolsó napon a delegációk egy közeli kisvárosba, Guérandeba látogattak el, ahol megtekintették a középkori óvárost és megismerhették történetét. Délután pedig Terre del Selben hallgatták meg, hogyan nyerik ki a sót a tengervízből és egy kiállításon megtekintették a sólepárlás folyamatát, a különböző eszközöket.

A pedagógus zárásként elmondta, a pályázati munka az iskolában tovább folyik, de májusban városunkba érkeznek a francia és portugál diákok, hogy ismét közösen dolgozhassanak.

fotógaléria: iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.