- hirdetés -

A gépészet és az Erasmus+ napja volt október 12-e a Békéscsabai Szakképzési Centrum Trefort Ágoston Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium számára. A diákok előadásokon keresztül ismerkedhettek meg a gépész szakmával, az ebben használatos legfejletteb eszközökkel, valamint diákok beszámolói alapján tudhattak meg többet az Erasmus+ programjáról.

Ha Békés vármegye iparát tekintjük, az egyik legmeghatározóbb a gépészet – emelte ki köszöntőjében Kiss Mihály, az intézmény igazgatója. Éppen ezért nagyon fontos a folyamatos fejlődés, a munkaerő továbbképzése is.

– Itt jön a kérdés, hogy akik ebben szeretnének a jövőben dolgozni, vajon mit tanuljanak meg? A régit, az újat vagy ami majd lesz? Mi, a Trefortban igyekszünk arra oktatni a tanulókat, ami ezután következik majd – hangsúlyozta az intézményvezető. – Az iskolában van egy képzőközpontunk, ahol a világ élvonalának technológiáját látják a diákok. A konferencián pedig meg tudjuk mutatni, merre megy az ipar – tette hozzá.

A köszöntő után Szabó Anna, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara osztályvezetője vette át a szót. Előadásában a gépészet ágazatról, a szakmai oktatásról beszélt, így a diákok és a technikum munkatársai jobban beleláthattak a rendszerbe, a szakmai képzés felépítésébe. A prezentációk mellett a tanulók a legfejlettebb technikákkal is megismerkedhettek, testközelből nézhették meg a legújabb eszközöket, melyeket a gépészet során használnak.

– A Trefort mindig élen járt ezen a területen, bízunk benne ott is tudunk maradni. Úgy vesszük észre, hogy diákjaink válogathatnak a munkahelyek között, akár saját otthonához közeli helyet választ, akár messzebb. Utóbbi esetben nagyszerű segítség lehet nekik az Erasmus+ programja, mely már igazán nagy múltra tekint vissza iskolánkban – mondta Kiss Mihály.

Az Erasmus+ során a diákok Finnországtól Máltáig, valamint Észtországtól Angliáig bejárhatják Európát. Megismerkedhetnek az ottani munkakultúrával és technológiákkal. A program az iskola minden tanulójának elérhető.

– A technikusoknak az idegen nyelvi országokat, míg a szakképzősöknek a szomszédos országokat szoktuk javasolni. Iskolánkban arra szeretnénk felkészíteni a diákokat, hogy megfeleljenek az európai színvonalú munkának mind szakmailag és emberileg. Elmondhatjuk, az elmúlt két évben kiutazó diákjaink mind állásajánlatot kaptak, amire nagyon büszkék vagyunk – mondta Hegyes Ildikó, az iskola nevelési igazgatóhelyettese, Erasmus menedzser és koordinátor.

Külföldön töltött élményeikről két diák is beszámolt. Nyárfádi Bálint Franciaországban töltött el egy kis időt. Prezentációjában elmondta, mindenkinek ajánlani tudja ezt a programot, hiszen olyan tapasztalatokat lehet szerezni, amit máshogy nehéz lenne. Emellett önmagukat is felfedezhetik. Mindezzel Szűcs Patrik is egyetértett, aki Finnországban tanult és dolgozott. Kiemelte, szakmai tudását az ott töltött idő alatt megtriplázta.

Fotók: OrosCafé

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.