- hirdetés -

Már 18. alkalommal adott otthont az Árpád-kert az Egy éjszaka a hajléktalanokért nevet viselő megmozdulásnak. Ilyenkor mindig a közelgő krízisidőszakra igyekeznek felhívni a figyelmet, valamint tájékoztatják a város lakóit, hogy ha az utcán élő hajléktalanokkal találkoznak, akkor milyen lehetőségeik, teendőik vannak. Nem volt ez másként október 13-án sem.

A program szorosan kapcsolódik az országosan megvalósuló Szolidaritás Éjszakájához, az évek során pedig igazi városi rendezvénnyé terebélyesedett. Az est műsorvezetője, Oroveczné Egervári Zsuzsanna kiemelte, hogy az idei találkozó formabontóra sikerült abban a tekintetben, hogy a programok során egyfajta történeti visszatekintés részesei is lehettek az Árpád-kertbe látogatók.

Mint ahogy Orovecz Sándor, a Hajléktalanszálló szakmai koordinátora a rendezvény előtt összefoglalta, a céljuk ilyenkor, hogy a krízisidőszak közeledtével felhívják a figyelmet az utcán élő hajléktalanok helyzetére illetve a különböző megoldásokra és lehetőségekre. Az orosházi szállón háromféle ellátási forma működik: éjjeli menedékhely, átmeneti szállás és nappali melegedő.

– Ha hajléktalanokkal találkozunk, felkérhetjük őket arra, hogy esetleg jöjjenek be hozzánk, a nappali szolgáltatásokat bármikor igénybe tudják venni. Tudnak mosni, főzni, melegedni. A koronavírus-járvány ideje alatt sajnos nem tudtuk megtartani az eseményt, 2 év maradt ki, de a tavalyi összejövetel különösen jól sikerült, így bízunk benne, hogy most is lesznek olyan fogékony és szolidáris állampolgárok, akik megfogadják az itt elhangzottakat – sorolta.

A program során a Mi-Értünk Prevenciós és Segítő Egyesület munkatársai a szenvedélybetegségekről tartottak tájékoztatót, de az est folyamán forró citromos teával és zsíroskenyérrel is megkínálták vendégeiket a szervezők.

A köszöntő beszédek sorát Orosháza polgármestere, Dávid Zoltán nyitotta. Kiemelte, hogy senki sem szereti, ha az utcán elhanyagolt állapotban talál valakit, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy az illetőt megfelelő és biztonságos helyre tereljék. Hozzátette azt is, hogy a szálló munkatársainak rengeteg munkája van ebben, ezért köszönetet mondott az ellátásban dolgozóknak.

Ezt követően az Egységes Szociális Központ vezetője, Bogárné Kiss Ildikó vette át a szót.
– Jó hír, hogy itt a hajléktalansággal küzdő embereknek nem kell szembenézniük a téli időszak nehézségeivel, hiszen a felújított szálló igényes és biztonságos környezetet nyújt a segítséget elfogadó hajléktalan személyeknek.

Az ott dolgozó szakemberek pedig garanciát jelentenek a tudatos és színvonalas szakmai segítségnyújtásra, hiszen a céljuk az, hogy az érintettek újra a társadalom hasznos tagjainak érezhessék magukat. A legnagyobb siker pedig az, ha valaki teljes mértékben visszaintegrálódik az adott közösségbe. Erősítsük a szolidaritás és empátia érzését a város lakosságában – hangsúlyozta.

A köszöntéseket az Orosházi Evangélikus Egyházközség lelkésze, Felegyi-Németh Mihály által vezetett áhítat követte, majd a programok következtek. Fellépett a Vörösmarty Mihály Általános Iskola tanulóinak kórusa, előadást tartottak a Táncsics Mihály Gimnázium tanulói, valamint a szálló ellátottjai és az Egységes Szociális Központ dolgozói is készültek egy közös műsorral.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.