- hirdetés -

A változások korában a készségfejlesztés területén is ki kell aknázni a lehetőségeket. A gyorsan előrehaladó digitalizáció és automatizálás mind a munkaerőpiacot formálják, mely jelentős előnyökkel jár a globális kihívások szempontjából. Mindez, a folyamatos fejlődésünk fő hajtóereje, mely átlakítja az életünket és a társadalom egészét.

A digitalizált ismeretek ma már elengedhetetlenek a világon, a munkahelyi előnyök mellett az oktatás folyamatát is átalakította. Az online forrásokhoz és tanulási platformokhoz való hozzáférésnek köszönhetően pedig az emberek rengeteg új készséget szerezhetnek. A MAP (Mapping Digital Methods Applied in Adult Education in Partnership, vagyis a Felnőttoktatásban Alkalmazott Digitális Módszerek Feltérképezése Partnerségben) Erasmus+ projektje során a Kovászna Megyei Munkaügyi Hivatal magyarországi, németországi, észtországi és spanyolországi szervezetekkel együtt a digitalizáció jó gyakorlataink cseréjét tűzte ki célul. Ennek köszönhetően a partnerszervezetek bővíteni tudják a felnőttképzés során a digitális kompetenciák és tudatosság fejlesztésére használt módszereket. Továbbá a résztvevők megosztják egymással a területen szerzett tapasztalataikat.

Szeptember 12-én és 13-án a Kovászna Megyei Munkaügyi Hivatal adott otthont a projekt keretében megrendezett 5. nemzetközi találkozónak, mely során a felnőttképzési rendszer egyes elemeinek digitalizálását mutatták be. A találkozó kiváló alkalom volt továbbá arra, hogy a partnerek megosszák egymással tapasztalataikat, hozzájárulva a digitális kompetenciák és a felnőttoktatás fejlődéséhez. A jó gyakorlat elemeit bemutató szervezetek közé tartoztak a magán szakképzési szolgáltatók, oktatási intézmények, a megyei könyvtár, a Tanítók Háza, az AJPIS (a felnőttképzési tevékenységek engedélyezéséért és ellenőrzéséért felelős intézmény), valamint az Állami Foglalkoztatási Hivatal.

A találkozó folyamán a Hamor Soft képviselője bemutatta a digitalizáció helyzetét mind nemzeti, mind regionális szinten, kiemelve annak hatását a humán erőforrásra és a vállalatok digitalizációra fordított kiadásaira. Kiemelték, a proaktív megközelítés alapvető fontosságú a digitalizáció jelentette kihívások és lehetőségek kezelésében. Ezután felnőttképzési szolgáltatóként a Gruman Consulting és az Incubator House az általuk megvalósított programok szemszögéből mutatta be a projekt résztvevőinek a digitalizáció felnőttképzésre gyakorolt hatását. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a digitális kompetenciák ajtót nyitnak az egész életen át tartó tanulás előtt, mivel a felnőttek számára hozzáférést biztosítanak az oktatási források sokszínűségéhez, a rugalmas időbeosztáshoz. Az előadók arra bátorítják a tanárokat, hogy vegyenek részt az egymástól való tanulásban, és osszák meg tapasztalataikat, mivel a digitális platformok és módszerek megfelelő kombinációja a diákok és a felnőttek számára egyaránt hatékony és interaktív tanulási környezetet teremt.

A Bod Péter Könyvtár képviselője példákon keresztül mutatta be a digitális könyvtárak jelentőségét, amelyek felbecsülhetetlen erőforrást jelentenek az oktatás, a kutatás, a személyes fejlődés és a kulturális örökség megőrzése szempontjából. Majd a Puskás Tivadar Gimnázium is bemutatta az intézményben használt integrált módszertanok különböző elemeit, melyek célja a tanulási folyamat optimalizálása, a tanulók interakciójának és aktivitásának növelése, valamint a digitális készségek fejlesztése.

Az előadók közül a Megyei Képzési Szolgáltatók Akkreditációs Bizottságának Szakmai Titkársága a felnőttképzési szolgáltatók önképzési folyamatába beépülő digitalizáció fontosságának fő okait mutatta be. A találkozó során hangsúlyozták, a közfoglalkoztatási szolgálat és a digitalizáció szorosan összefügg a modern munkaerőpiac vonatkozásában, éppen ezért olyan online platformokat fejlesztettek ki, amelyek segítenek az embereknek az álláskeresésben.

A digitális környezethez való alkalmazkodás képessége egyre fontosabbá válik az egyének és a szervezetek számára egyaránt. A projekt egyik fő eredménye a jó gyakorlatok bemutatásából készített kiadvány lesz, amely a partnerszervezetek által alkalmazott módszereket, tapasztalatokat és eredményeiket fogja tartalmazni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.