- hirdetés -

Harmadik, és biztosan nem utolsó alkalommal volt a Justh Zsigmond Városi Könyvtár vendége Sulyok Csaba, költő. Az Országos Könyvtári Napok alkalmából legújabb verses kötetét, a Kelepcét hozta el Orosházára, melyről Hagymásiné Lazanyecz Anikó könyvtárossal beszélgettek.

Tizennyolc éves korában a szerelem volt az, ami kiváltotta Sulyok Csabából az írni vágyást. Elsőként levelek formájában fogalmazta meg érzéseit, ebből fejlődött ki aztán a versírás. A témák tekintetében végül folyamatosan bővült a kör, ami foglalkoztatta őt, ami érdekelte, azt versben fejezte ki.

– Az írásommal azt szeretném átadni, ahogy én látok bizonyos dolgokat. Szeretném elgondolkoztatni az embereket, és talán amikor a verseimet olvassák ráirányíthatom a figyelmüket néhány érdekes megfigyelésre. Lehetnek ezek társadalmi jellegű problémák, vagy különböző történések a világban – mondta Sulyok Csaba. – A nemrég megjelent verses kötet első ciklusa például a falusi életet igyekszik visszaadni, melyben elég sokat merítettem a székkutasi múltamból. Ezután inkább az érzelmi vívódás, a fiatalkori fordulópontok azok, amelyekre hangsúlyt fektetek – tette hozzá a költő.

Fotó: Nagy Kristóf

A kötet továbbá részében találkozhatunk társadalomkritikával, az író az alkoholisták és hajléktalanok életébe is próbálta beleképzelni magát. Illetve kiemelte, van egy olyan rész, ahol híreket fogalmazott át más formára, mellyel arra akart rávilágítani ezek sokszor csak az igazság egyik oldalát mutatják meg.

– A kötet vége felé vannak már szabadabb versek is, illetve prózai alkotások, mivel voltak olyan gondolataim, amit versben nem tudtam kifejezni. A Kelepce egyébként rengeteg karizmatikus alkotást tartalmaz, ezek közel rengeteg van, amely közel áll hozzám. Talán a Párolog és Vonalak című alkotásokat emelném ki, de mindegyikben van valami, ami miatt szeretem – hangsúlyozta Csaba.

A könyvtári beszélgetés során az érdeklődők nagyobb betekintést nyerhettek a költő életébe is, illetve egy-egy versét fel is olvasta a közönségnek. Csaba számára mindez egy önkifejezési forma, amely habár talán véleménye szerint régimódi, de még ma is ugyanolyan hatásos lehet egy jól eltalált rím, vagy hasonlat ahhoz, hogy kifejezze mit szeretne átadni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.