- hirdetés -

Valamivel több mint 78 millió forint rendkívüli támogatást ítélt meg Magyarország kormánya Orosháza önkormányzatának – jelentette be Erdős Norbert országgyűlési képviselő az október 6-ai sajtótájékoztatóján, amelyet a választókerület több polgármesterével közösen tartott.

Dél-Békés több településére is érkezett rendkívüli támogatás. A cél, az önkormányzatok működőképességének megőrzése, vagy a feladatok ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása. Arról, hogy mely települések kaphatnak támogatást, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium közösen dönt.

Erdős Norbert a polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatón elsőként Battonyát említette, ahol 5,8 millió forint segíti a számlák kifizetését, amit a jegyző, Varga István Tamás is megerősített. Hasonló célokra fordítja Mezőkovácsháza is a 4,5 millió forintot. Csepreghy Elemér polgármester ismertette, hogy intézményeik gázszámláit rendezik, illetve a közvilágítást fizetik az összegből.

Fotó: Nagy Kristóf

– Orosházára jelentős, több mint 78 millió forintos rendkívüli támogatás érkezett – hangsúlyozta Erdős Norbert.

Dávid Zoltán polgármester emlékeztetett, hogy Orosháza idén már két alkalommal kapott rendkívüli támogatást. Egyszer 310 millió forintot, másodjára pedig 97 millió forintot.

– Most újabb összeg érkezett, mégpedig valamivel több mint 78 millió forint. Köztudott, hogy a megnövekedett energiaárak igencsak megterhelik a költségvetésünket. A most kapott támogatásból közel 58,5 millió forintot a közvilágítási díj kiegyenlítésére fordítunk, 20 millió forintot pedig a közúti szemétszállításra. Köszönöm Magyarország kormányának a támogatást és Erdős Norbertnek a hathatós közbenjárást Orosháza érdekében – fogalmazott a városvezető.

Sikerek a Hungarikum pályázaton

– Orosháza és Kisdombegyház önkormányzatai mellett egy orosházi és egy kevermesi egyesület is sikerrel pályázott a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására – adta hírül Erdős Norbert.

Az orosházi önkormányzat 2,5 millió forintot nyert egy orosházi értéktérkép létrehozására.

– Az elnyert forrásból értékeink mentén valósítunk meg közösségépítő programot még ebben az évben. A pályázati forrásnak köszönhetően egy olyan programot valósítunk meg, amiben bemutatjuk a bőséges helyi értékeket. Orosházán 10 éves múltra tekint vissza az Orosházi Települési Értéktár Bizottság munkássága és azt gondolom, kiemelkedően dolgoznak – tette hozzá Dávid Zoltán.

Fotó: Nagy Kristóf

A városvezető az Orosházi Érték-Tér-Kép programmal kapcsolatban elmondta, egy családi kalandozást terveznek a helyi értéktár világában, megszólítva a gyermekeket és idősebbeket egyaránt. Egy vidám rendezvény szervezése is tervben van, amelyen hasznos ismeretekkel is gazdagodnak a résztvevők.

Az önkormányzat mellett egy helyi civil szervezet, az Orosházi Polgári Együttműködésért Egyesület, Orosháza értéke a hízott libamáj téma kapcsán nyert 2,5 millió forintot. A pályázaton szintén sikeres volt a Dél-Békési Természetvédelmi és Madártani Egyesület, amely digitális értéktár létrehozására kapott 1,3 millió forintot. A sajtótájékoztató végén Kisdombegyház polgármestere, Magyar Zsolt is beszámolt arról, hogy a Hungarikum pályázaton elnyert 2 millió forintot helyi értékeik bemutatására fordítják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.