- hirdetés -

Kígyózott a sor a szerdán reggel a művelődési központban. Az Országos Könyvtári Napok keretében a Justh Zsigmond Városi Könyvtár idén is színes programokat szervezett. Ennek már évek óta visszatérő programpontja a könyvtári véradás.

Már a reggel nyolc órai kezdéskor volt dolga a Magyar Vöröskereszt Orosházi Szervezete és a Véradóállomás kitelepült dolgozóinak. Mint általában, most is a könyvtárosok voltak az első véradók.

Buzai Csaba, a könyvtár igazgatója – aki maga is rendszeresen ad vért ezen a napon – elmondta, az intézmény elkötelezett a véradás irányába, a Vöröskereszttel már több évre nyúlik vissza a kapcsolatuk.
– Részünkről a helyszín biztosítása az elsődleges feladat, valamint igyekszünk megszólítani azokat a látogatóinkat, olvasóinkat, akik egyébként nem rendszeres véradók, hogy ők is csatlakozzanak ehhez a pozitív kezdeményezéshez – árulta el az intézményvezető.

A könyvtár igazgatója, Buzai Csaba rendszeres véradó (Fotó: JusthVK)

Az idei könyvtári véradásra egy nagy csapat diák is érkezett a Táncsics gimnáziumból, így az a ritkán látott jelenség fordult elő, hogy komoly sorban állás alakult ki. Érkeztek természetesen az olvasók, a civil véradók is, akik közül többen, kifejezetten ezen az eseményen nyújtják minden évben a karjukat.

Dr. Méhes Mónika főorvos is örömmel tapasztalta a nagy érdeklődést, a segítő szándék ilyen mértékét.

– Nagyon örülök, hogy ilyen sokan és lelkesen jöttek ma ide a könyvtárba. Sokan első véradóként érkeztek. A tapasztalat a fiatalokkal kapcsolatban, hogy többen kicsit vashiányosak, de ezt most már tudják és a táplálkozásukat is ehhez tudják igazítani. Bízom benne, hogy a ma első véradóként érkezett fiatalok legközelebb és még sokszor eljönnek – tette hozzá dr. Méhes Mónika.

A gimiből érkezett fiatalok egy része első véradó volt (Fotó: JusthVK)

Fél tízkor már meghaladta a húszat a véradásra jelentkezők száma, végül összesen huszonöten nyújtották karjukat.

Az Országos Könyvtári Napok programja természetesen a véradással nem ér véget a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban. Szerda este Szarka Károly, Az én hibám című könyvének bemutatója lesz a következő program. Csütörtökön Sulyok Csaba, Kelepce című könyvével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Pénteken Olvassunk Lilinek címmel a gyermekkönyvtárban lesz közös felolvasás és papírszínház, szombaton pedig Justh Zsigmond halálának évfordulója alkalmából hívja olvasóit a könyvtár, egy kellemesnek ígérkező kerékpártúrára, melynek célállomása, névadójuk gádorosi sírja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.