- hirdetés -

Különlegesen szép alkalom a rendszerint tanév elején tartott fogadalomtétel. A nap főszereplői az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola friss diákjai és új pedagógusai, akik szívükre tett kézzel tesznek esküt arra, hogy Isten dicsőségére és az iskola, valamint a haza javára cselekednek majd.

Azért ne gondoljuk, hogy ez a nap – komolysága mellett – nem tartogatott néhány vidám, mosolyt fakasztó pillanatot, hisz mégiscsak a hetvenkét kis elsős töltötte meg az elülső padokat. Egy tanulságos történethez kapcsolódóan előkerült Szalkay Róbertné iskolalelkész rózsaszín rádiója, majd a gyerekek azt is megtudhatták, hogy még az egyházközség lelkésze, Szalkay Róbert is nézi, ismeri a mai meséket, legnagyobb kedvence pedig nem más, mint Spongyabob. A rendkívüli alkalom egy részén a kisdiákok nyelvén, nekik, hozzájuk szóltak az üzenetek.

Ritka pillanat, hogy ennyi ember tölti együtt vasárnap délelőttjét a református templomban. A kétszázötven főt befogadó épület tegnap megtelt, hisz a gyerekek és az új pedagógusok mellett az iskolában dolgozók, valamint a büszke szülők és nagyszülők is eljöttek a jeles alkalomra.

– Örömteli nap ez a mai, az ünnepi istentiszteletünkön fogadalomtétel hangzik majd el a kis elsőseink, illetve az új pedagógusaink szájából – mesélte Víghné Pintér Lilla igazgató. – Fogadalmat tesznek önmaguknak, hogy az iskola, a nemzet és az egyház ügyeit a szívükön fogják viselni. A keresztény értékek közvetítése átszövi a mindennapjainkat. Hétfőnként közös reggeli áhítattal indítjuk a hetet, emellett a hittan és az egyházi ének órákon is folyamatosan gazdagodnak a gyerekek. Iskolánkban a nevelés teljes mértékben a keresztény értékeknek megfelelően zajlik, ennek egy szép példája a mai alkalom is.

A fogadalomtétel előtt álló elsősök magukra öltötték az iskola egyengallérját, így mutatták be osztályonként rövidke, de annál szebb műsorukat. Ezek a csöppségek épp egy hónapja lettek iskolások, meg kellett szokniuk az új társakat, az új épületet, az új és magasabb elvárásokat, és mellette még erre az ünnepségre is készültek. Kitettek magukért ők is, és felkészítőik is. A dalok és versek után eljött a várva várt perc, szívüket a mellükre téve kántálták a fogadalmuk szavait.

– A gyerekek megfogadják, hogy szót fogadnak majd a tanáraiknak és a szüleiknek, és hogy jól fognak viselkedni, jól fognak tanulni az iskolában. Fogadják, hogy tanulótársaik iránt testvéri szeretettel viselkednek majd – tudtuk meg Szalkay Róberttől, az Orosházi Református Egyházközség lelkipásztorától. – A szeptembertől nálunk tanító pedagógusok pedig azt fogadták meg, hogy tanári, tanítói szolgálatukban a református egyház törvényes rendjét befogadják és megtartják, valamint, hogy az iskola munkájának eredményességéért teljes örömmel és legjobb tudásuk szerint fáradoznak majd. Az új tanárok egy része nem tanított még egyházi iskolában, így minden bizonnyal új és talán kicsit szokatlan is a számukra ez a környezet, de bízunk abban, hogy mind őszinte szívvel, örömmel teszik le ezt a fogadalmat.

Az ünnepi alkalom egy közös fotózással zárult a református templom előtt.

Kiemelt kép: Harsányi Eszter/Orosházi Református Iskola

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.