- hirdetés -

Nagy álma vált valóra a medgyesegyházi lakosoknak, ugyanis mintegy 150 millió forintból megújult a település vasútállomása, melynek átadó ünnepségét szeptember 29-én tartották. A fejlesztéssel a 21. századi igényt kielégítő közösségi közlekedés feltételei mára biztosítottak a kisvárosban.

A Miniszerelnökség kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a MÁV Zrt. részére a Magyar Falu programban szereplő kistelepülések vasútállomásainak fejlesztésére. A projekt célterülete a közlekedési főtengelyektől távolabb eső térségeket érintő regionális vasúthálózat, amely az elmúlt évtizedek vasútfejlesztési projektjeiből kimaradtak. Így jött szóba Medgyesegyháza vasútállomásának és környékének felújítása, amelyet 1967-ben fejlesztettek utoljára.

A szeptember 29-ei ünnepélyes átadón Erdős Norbert országgyűlési képviselő a medgyesegyházi állomás történelmi múltját és jelentőségét idézte fel, hiszen az épület nagyban hozzájárult ahhoz, hogy közlekedési és gazdasági előnyhöz juttassa a települést és a térséget az 1800-as évek végén. Az országgyűlési képviselő szerint a jelen fejlesztés része a magyar kormány stratégiájának is.

– Jól látható, hogy a polgári kormányzat elkötelezett a vidéki Magyarország felemeléséért. Valljuk be, ezek a kisebb vasúti vonalak az utóbbi évtizedekben nem kaptak figyelmet. Hálásak vagyunk, hogy most odafigyelnek a térségünkre – fogalmazott a dél-békési képviselő.

– A most felújított állomások között nincs még egy ilyen, mint a közel 150 millió forintból megújuló medgyesegyházi. Büszkék lehetnek a helyiek arra a művészeti értékre, ami megjelenik az állomás épületén és annak környékén – tette hozzá Erdős Norbert.

Szilágyi Tibor, a MÁV fejlesztési és beruházási főigazgatója arról beszélt, hogy a kétmilliárdos keretösszegből országosan 200 helyszínen fejlesztettek. Összesen 13 állomást újítottak fel, ugyanennyi új állomási épület építése valósul meg a jövőben, ezen kívül 200 helyszínen kerékpártárolókat, padokat, kukákat, tájékoztató táblákat helyeztek ki.

– A Magyar Falu Program segítségével olyan helyekre is tudtunk fókuszálni, amelyekre a MÁV Zrt. sok-sok fővonalbeli ügye és feladata mellett kevesebb forrás jutott. Köszönjük a kormánynak, hogy a forrást biztosította. Remélem, lesz folytatása – fogalmazott Szilágyi Tibor.

Kraller József polgármester visszaemlékezett, hogy két évvel ezelőtt elavult volt a zöldfelület, nem volt elég pad és korszerű szemétgyűjtő, nem volt kerékpártároló, a rossz járdák nehezítették a környéken a közlekedést, és megfelelő illemhelyiséggel sem rendelkezett a település szívében található vasútállomás

– Ma elmondható, hogy a 21. századi igényt kielégítő közösségi közlekedés feltételei biztosítottak Medgyesegyházán: klimatizált a váróterem, új mosdó, jegykiadó automata, új bútorzat, vagyonvédelmi rendszer várja az utazókat. Emellett az épületben található lakások helyi közösséget szolgáló funkcióit is keressük. Az állomás és környéke közügy: az önkormányzat mellett, a helyi civil egyesületek is kivették a részüket a környék imázsának kialakításában – fogalmazott a városvezető, hozzátéve, hogy a munka folytatódik, további terveket valósítanának meg a jövőben, az ünnepélyes átadóval csak egy pillanatra álltak meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.